RvS: Arme ouderen in de knel door AOW-plan

1

De Raad van State vreest dat ouderen met een kleine beurs in de problemen komen door de snellere verhoging van de AOW-leeftijd.

De overgangsregelingen die minister Kamp van Sociale Zaken voorstelt, bieden volgens het adviesorgaan van de regering geen oplossing voor mensen met weinig financiële reserves die de komende tijd 65 jaar worden, of al met vroegpensioen zijn. Ook al gaat het om ‘slechts één maand’ AOW die ze in een jaar moeten overbruggen.
 
Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd advies van de Raad van State over de AOW-plannen van Kamp op basis van het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. In dit wetsvoorstel gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog dan eerder was afgesproken met werkgevers en de vakbeweging in het pensioenakkoord.

De Raad van State zei eerder in een advies over het pensioenakkoord al dat de AOW-leeftijd sneller omhoog moet. De nieuwe plannen noemt het adviesorgaan dan ook wenselijk. Maar in de ogen van de raad moet er dan wel meer worden gedaan om financiële problemen te voorkomen.

Kamp is het daar niet mee eens. Hij noemt het redelijk om van iedereen offers te vragen bij het oplossen van de nijpende situatie van de overheidsfinanciën. Daarbij wordt volgens hem wel degelijk geprobeerd de inkomensgevolgen beperkt te houden door in het begin de AOW-leeftijd met kleine stapjes te verhogen. De pensioenleeftijd van 65 jaar gaat vanaf 2013 jaarlijks met één maand omhoog en daarin treedt vanaf 2016 een versnelling op.

Voorschotregeling
De minister wijst ook op een voorschotregeling, waarbij de uitbetaling van uitkeringsgeld naar voren kan worden gehaald. Dat wordt later weer verrekend.

Maar volgens de Raad van State is dit een lening, die problemen met een inkomensgat opschuift. Het is volgens de raad maar ‘zeer de vraag’ of ouderen die aan het begin van hun pensionering het missen van een maand AOW niet kunnen opvangen, later nog in staat zijn om uitkeringsgeld terug te betalen. Voor deze groep moet bijvoorbeeld een kwijtscheldingsbeleid komen en een goede toegang tot de bijstand.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. De heer Kamp vind het redelijk dat iedereen offers brengt.
    Wat jammer dat de heer Kamp vergeet wie er in eerste instantie verantwoordelijk is voor het gat in de begroting en wie het meest verantwoordelijk is de enorme uitgavedrift van de Rijksoverheid.
    Misschien echt tijd om de Overheid te halveren en het begrotinsgtekort naar een begrotingsoverschot te brengen.
    Wanneer komt de belastingbetaler nu eens in opstand tegen zoveel onrechtvaardigheid.
    STOP MET STEMMEN EN STOP DEZE ONZIN!!!!!!!!