Roc’s gaan nu al ov-monteurs opleiden

0

De regionale opleidingscentra (roc’s) Zadkine en Albeda in Rotterdam beginnen in september als eerste onderwijscentra in Nederland met de opleiding tot railvoertuig-onderhoudsmonteur.

Deze landelijk erkende opleiding is opgezet in samenwerking met de openbaarvervoerbranche, aldus een woordvoerster van de Rotterdamse stadsvervoerder RET woensdag.

De ov-bedrijven willen zich met de nieuwe opleiding alvast voorbereiden op het verlies van een grote groep railvoertuig-onderhoudsmonteurs. Die gaat de komende jaren met pensioen. ,,Binnen 10 jaar stopt 80 procent van deze technische medewerkers bij de verschillende ov-bedrijven in Nederland. Daarom spelen wij nu al in op dat verlies.”

De opleiding is ook nodig omdat de nieuwe trams en metro’s technisch heel anders in elkaar zitten dan 10 jaar geleden. ,,Waar vroeger vooral moersleutels en schroevendraaiers werden gebruikt om trams en metro’s te repareren, moeten er nu computers worden uitgelezen om storingen te verhelpen. Dat vraagt dus om specifiek vakmanschap.’’

De nieuwe opleiding, die straks ook op andere plaatsen in Nederland wordt gegeven, duurt 2 jaar. Vooral het tweede jaar is ingeruimd om stage te lopen. Wie de opleiding goed afrondt, is verzekerd van een baan bij de stadsvervoerders HTM in Den Haag of de RET in Rotterdam.

Zie ook:
Werkgevers vrezen tekort technisch personeel
> NS op zoek naar duizenden werknemers

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.