Robots van invloed op pensioen

0

Digitalisering, robots en de aanwas van zzp’ers zijn van grote invloed op pensioenen. Deze veranderingen vragen om adequaat ingrijpen van de overheid, omdat anders het Nederlands pensioenstelsel op termijn onhoudbaar dreigt te worden.

Dit stelt Folkert Pama, directeur van online pensioenuitvoerder BeFrank. “Door het verdwijnen van veel productiebanen blijven voornamelijk nog de gespecialiseerde functies over”, aldus Pama. “De toegevoegde waarde zit ‘m straks in kennis en service. Daarvoor heb je vooral zzp’ers nodig die niet meer fulltime, maar ergens op inhuurbasis werken. Probleem is dat ons huidige pensioenstelsel helemaal niet is ingericht op anderhalf, twee miljoen zzp’ers.”

Robots

Pama verwacht dat de komst van robotisering op de werkvloer de trend naar flexibilisering alleen maar zal versterken en dat complexe taken worden overgenomen door computers en machines. Zo worden administraties helemaal geautomatiseerd, worden caissières vervangen door zelfscankassa’s en verrichten robots schoonmaaktaken. “Meer robots betekent minder fysieke arbeid. Dat betekent ook minder arbeidsongeschikten en dat heeft weer gevolgen voor het arbeidsongeschiktheidspensioen in ons land. Het is belangrijk dat we nu al nadenken en inspelen op die ingrijpende veranderingen.”

Bron: Befrank

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.