Pensioenfondsen krijgen betere besturen

0

Het toezicht op de besturen van pensioenfondsen wordt verscherpt. Pensioenfondsen krijgen de mogelijkheid om te kiezen voor een bestuur van alleen externe deskundigen.

Dat zijn enkele nieuwe regels in een wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken), waarmee de Tweede kamer op hoofdlijnen akkoord gaat. De nieuwe regels moeten de professionaliteit van de besturen van pensioenfondsen vergroten en het vertrouwen in de fondsen herstellen.

Het wetsvoorstel bepaalt verder dat Pensioenfondsen een raad van toezicht moeteen instellen of zich moeten laten beoordelen door een visitatiecommissie. In de pensioenfondsbesturen mogen maximaal 25 procent gepensioneerden zitten.
Tot ongenoegen van D66 en 50PLUS gaat het daarmee minder ver dan een eerder aangenomen initiatiefwet, waarin sprake is van minimaal 25 procent gepensioneerden in de besturen.

Pensioenfondsbesturen beheren gezamenlijk een pot van ruim 900 miljard euro. Een aantal fondsen is in de afgelopen jaren in problemen geraakt doordat ze op lange termijn niet meer aan hun verplichtingen dreigden te kunnen voldoen. De fondsen moesten hun pensioenuitkeringen bevriezen of zelfs verlagen. Dit heeft geleid tot een dalend vertrouwen in de fondsen.

 

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.