Pensioenfederatie niet blij met renteverlaging

0

De renteverlaging die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft doorgevoerd in een poging de lage inflatie in Europa aan te jagen, heeft al veel kritiek gekregen. Ook de Pensioenfederatie is niet blij en spreekt van een dramatisch effect.

‘Nederlandse gepensioneerden en mensen die pensioen opbouwen betalen in feite de rekening van het beleid van de ECB’, verklaart de Pensioenfederatie haar verontwaardiging. De kans dat pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten is groter geworden door de maatregel van de ECB.

De pensioenfondsen hebben weliswaar nog miljarden in kas, maar ze halen minder winst op de aandelenmarkt terwijl hun verplichtingen duurder worden door de lage rente. Bovendien moeten de fondsen nu, tijdens de periode van lage rente, meer geld opzij zetten om later hetzelfde bedrag uit te kunnen keren.

De Pensioenfederatie en vakbond FNV riepen de overheid en De Nederlandsche Bank donderdag op maatregelen te treffen om de pensioenfondsen tegemoet te komen. Beide organisaties kwamen echter niet met concrete voorstellen. ‘Ik vind dat het kabinet zich zorgen moet maken en actie moet ondernemen om de schade hiervan te beperken’, zei de directeur van de Pensioenfederatie, Gerard Riemen, tegen radiozender BNR. ‘Hoe weet ik ook nog niet, maar ze zouden wel iets kunnen doen.’

Bron: ANP

Lees ook: Veranderingen in pensioen: premies stijgen nog niet en ‘Wees niet bang, pensioen is best leuk’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.