Pensioenakkoord is rond

4

Premier Mark Rutte heeft vrijdag bekendgemaakt dat het kabinet, werkgevers en de vakbeweging het eens zijn over het pensioenakkoord.

‘Hiermee zetten wij onze handtekeningen onder een akkoord voor de toekomst’, stelde hij. Het is volgens de premier ‘een mooi pensioenakkoord, waardoor het pensioenstelsel solide en betaalbaar blijft voor de toekomst’.

AOW-leeftijd
De belangrijkste afspraken zijn dat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar stijgt. Vervolgens wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de stijgende levensverwachting en gaat daardoor naar verwachting in 2025 naar 67 jaar. De AOW-uitkering gaat vanaf 2013 extra stijgen met 0,6 procent per jaar, naast de inflatie. Mensen kunnen er straks ook nog voor kiezen om eerder te stoppen met werken, maar die krijgen wel te maken met een korting van 6,5 procent op hun AOW-uitkering.

Eerder stoppen
Eerder stoppen met werken is van belang voor mensen die op jonge leeftijd begonnen zijn en vaak zwaardere beroepen met een laag inkomen hebben. Voor lagere inkomens komt er vanaf 2020 een extra ouderenkorting van 300 euro.

4 miljard
De hervormingen moeten de oudedagsvoorziening beter bestand maken tegen de vergrijzing en schommelingen op de financiële markten. Ook moeten ze ongeveer 4 miljard euro aan besparingen opleveren voor de overheid.

Financiële crisis
Door de financiële crisis in 2008 zijn veel pensioenfondsen in problemen gekomen en kunnen ze de uitkeringen van de aanvullende pensioenen vaak niet meer corrigeren voor de inflatie. Ook kwamen mogelijke kortingen op uitkeringen van gepensioneerden aan het licht. Met het nieuwe pensioenstelsel hopen sociale partners en het kabinet meer duidelijkheid te bieden over de pensioenen.

Fel tegen
De grootste FNV-bond, Bondgenoten, is fel tegen het pensioenakkoord. Er zouden te veel risico’s bij werknemers en gepensioneerden worden gelegd. Volgens de onderhandelaars van het akkoord worden risico’s juist gespreid door de mee- en tegenvallers over een aantal jaren uit te smeren. Ook kunnen werkgevers en vakbonden straks per pensioenfonds zelf bepalen wat de beste balans is tussen risico’s van beleggen en het bieden van zekerheid over de hoogte van het pensioen. De pensioenpremie die werkgevers en werknemers betalen, zou in principe niet verder mogen stijgen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. In de heel discussie mis ik hoe het zit met mensen die op latere leeftijd (vanaf 45), om wat voor reden dan ook, werkloos worden. Het krijgen van een baan wordt dan enorm moeilijk (welhaast onmogelijk), maar ze ontvangen pas pensioen op zijn vroegst als ze 65 jaar zijn. Met 3 jaar WW zit er niet anders op dan een groot deel van hun verdere leven (als ze geluk hebben) in de bijstand te komen. We weten allemaal dat het moeilijk is om daar weer uit te komen. Volgens mij is het ook een verschuiving van potjes, geen WW, geen pensioen en dan maar de Bijstand in.

 2. Helemaal gelijk Wimbro.
  Zolang ouderen boven de 50 jaar niet meer worden aangenomen door de werknemers, is het een grote farce!
  Binnen de SER zitten werkgevers, overheid en vakbonden met elkaar te praten over de pensioenen en op welke leeftijd mag je stoppen. Waar ze niet over praten is de verplichting van werkgevers en werknemers om tot hun 66 of straks 67 jaar te moeten werken.
  De regering is uitsluitend uit op bezuinigen, maakt niet uit waar ze dat oden, de werkgevers willen zo min mogelijk geld uitgeven en nergens toe verplicht worden, zeker niet om ouderen werknemers binnen hun bedrijf te houden. En Agnus Jongerius probeert om straks een baantje in de regering of om commissaris of burgermeester te worden, want ze heeft het steeds over , ik wil, ik heb bereikt en ik ben de baas!
  Dus de werknemers zijn door deze drie parijen tot de verliezers gedoemd, langer werken, maar geen enkele garantie dat ze na hun 50e nog werk hebben.
  En de pensioenfondsen, dus hun topmanagers komen weer weg zonder enige cent te moeten betalen voor het jarenlange wanbeleid, gepleegd met het inleggeld van de werknemers. Erger de werknemers hebben niets te zeggen over hun betaalde geld!
  Zolang werkgevers vrijblijvend mensen ontslaan die boven de 50 jaar zijn, wordt Nederland steeds armer. We vinden zelfs voedselbanken normaal!!!!!
  Het oude principe van vroeger komt weer terug: de rijken worden rijker en de armen armer.
  Zolang je geen Bos of Wellink of Kok heet, ben je kansarm, want je kan niets regelen met het VNO/NCW of met de politiek. Want mensen boven de 50 jaar kunnen niet aan een baantje komen als burgermeester, commissaris of een of ander managerbaantje voor 4 dagen voor het luttele bedrag van ?. 400.000 of zoals Zalm nog een hoger bedrag krijgt!
  Erger is het dat jongeren helemaal niet meer weten waar ze aan toe zijn en hun geld storten in een pot, waarvan ze niet eens weten of ze ooit een redelijk bedrag aan pensioen ervan terug zien.
  Helaas is sparen ook geen alternatief, want de banken hebben hun onbetrouwbaarheid bewezen met het kapot maken van de economie.
  Ook daar verrijken de topmanagers zich met het geld van hun klanten.
  De westerse economie is heel langzaam aan het stuk gaan en wat komt daarvoor in de plaats?

 3. Richard Koopman op

  Welkom bij de grootste sluimerende woekerpolis en venijnigste piramidespel van Nederland: het pensioenstelsel

 4. Wie vecht er eigenlijk voor ons die na hun 45e werkeloos zijn geworden?