Oppositie akkoord met plan Klijnsma: AOW-leeftijd gaat sneller omhoog

4

Het plan van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om de AOW-leeftijd versneld te verhogen, gaat door. Eerder vandaag zegde zij toe de overbruggingsregeling te verruimen, waarmee ze de steun kreeg van vier oppositiepartijen. Deze steun heeft ze nodig om uiteindelijk een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen.

De AOW-leeftijd komt in 2018 op 66 jaar uit en in 2021 op 67 jaar. Als we door zouden gaan volgens de oorspronkelijke planning, zou de pensioenleeftijd pas in 2023 op 67 jaar uitkomen. Nu het plan wordt aangepast volgens de wensen van Klijnsma, heeft dat ook op de kortere termijn al gevolgen. Volgend jaar moet de AOW-leeftijd al met een maand omhoog gaan.

VUT en prepensioen

De partijen SGP, D66, CDA en GroenLinks hebben een snellere verhoging van de AOW-leeftijd in het verkiezingsprogramma opgenomen. Toch wilden zij eerder vanmiddag niet direct instemmen met het voorstel van Klijnsma. Zij wilden eerst een verruiming van de overgangsregeling. Ook willen zij meer aandacht voor mensen die later dan 1 januari 2013 met VUT of prepensioen zijn gegaan.

Volgens Klijnsma wordt nu een regeling opgesteld voor mensen die na 1 januari 2013 met VUT of prepensioen gingen. Ook wordt de regeling verlengd tot 1 januari 2023. De uitbreiding van de regeling kost het kabinet 53 miljoen euro en daar wordt in mei op de begroting van Sociale Zaken een financiële dekking voor gezocht.

Tegenstanders verhoging AOW-leeftijd

De PVV, SP en bevriende oppositiepartij ChristenUnie zijn tegen een snellere verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens Carola Schouten, kamerlid voor de ChristenUnie, gaat het nieuwe plan in tegen eerder gemaakte afspraken. Nieuwe verhogingen van de AOW-leeftijd moeten vijf jaar van tevoren worden aangekondigd, en Schouten vindt dat de overheid zich aan deze afspraak moet houden.

Problemen op de arbeidsmarkt

Vakcentrales FNV en CNV vinden dat het plan de problemen op de arbeidsmarkt vergroot in een tijd waarin de werkloosheid toch al hoog ligt en noemen het plan voor de verhoogde leeftijd onverstandig en onzinnig.

Lees ook: Doorwerken na AOW-leeftijd wordt makkelijker en Werknemer langdurig ziek en AOW-gerechtigde leeftijd nadert

Wil jij alles weten over de impact van wijzigingen op pensioengebied? Kom naar het Nationaal Pensioencongres

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. evert bruinekool op

  Zou leuk zijn als ze ook voor werk voor ouderen zorgen, dit resulteert in nog meer ww en bijstand ouderen.

 2. JGJM Driessen op

  Zoals te doen gewoonlijk zijn er voldoende politici die afspraken maken om er zich niet aan te houden
  En dat noemt men nou democratie
  Het vertrouwen in de politiek wordt er zo niet beter op

 3. Marjanne de Jong op

  Inderdaad de groep vanaf+|- 55 gaat het steeds moeilijker krijgen. Jaren geleefd met werken tot 65, nu langer. Daar willen de meeste inderdaad wel positief hun best voor doen. Maar wat als je gezondheidsproblemen krijgt. Daar wordt voor ouderen totaal geen aandacht aan besteed. Wel doorwerken maar goede, snelle adquate hulp en ondersteuning bij gezondheidsproblemen wordt niet gegeven. Doorwerken en niet zeuren. De invloeden die dat langer werken heeft op de werknemer, daar is niets over bekend. We zitten niet allemaal in de kamer met alle arbo vriendelijke regels en zeer goede voorzieningen. In het bedrijfsleven werkt het wel wat anders. Het MKB moet de centjes voor de regering verdienen, die wereld is keihard. Ouderen langer werken, gaan we door tot de dood!