‘Nieuw kabinet moet AOW-leeftijd flexibiliseren’

0

Een nieuw kabinet ontkomt er niet aan om de AOW-leeftijd te versoepelen of te bevriezen. Werkgeversorganisaties vrezen dat grote groepen werknemers zullen uitvallen voor hun pensioendatum.

Deeltijdwerken en vroegpensioen bieden vaak geen uitkomst voor werknemers met een lager inkomen, die onvoldoende hebben kunnen sparen.

Stijging aantal arbeidsongeschikten

Dat zeggen de werkgeverskoepels voor de bouw, metaal en de installatiebranche in gesprek met het Financieel Dagblad. Ze wijzen daarbij onder meer op cijfers van het UWV en het Pensioenfonds voor de metaal (PMT), die laten zien dat het aantal arbeidsongeschikten sterk is gestegen sinds het afschaffen van de VUT en het verhogen van de pensioenleeftijd. In het FD roepen verschillende voorzitters van werkgeverskoepel het volgende kabinet op om flexibilisering van de AOW-leeftijd te onderzoeken.

Kosten ziekteverzuim omlaag

Uit een eerdere studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat de kosten zijn te overzien als werknemers met zware beroepen eerder met pensioen gaan. Als de volledige groep drie jaar eerder zou stoppen met werken, kost dat zo’n 120 miljoen euro. Bij vijf jaar eerder stoppen komen de kosten uit op 200 miljoen, becijferde het EIB. Daar staat tegenover dat minder mensen arbeidsongeschikt raken of minder lang een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen en dat daar flink op bespaard wordt. Bovendien gaan de kosten voor ziekteverzuim omlaag en de arbeidsproductiviteit omhoog.

 

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.