Nederlanders willen niet doorwerken tot 70

5

Driekwart van de Nederlanders wil niet doorwerken tot het zeventigste levensjaar om de pensioenen betaalbaar te houden. Elf procent wil dat wel.

Dat blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek 2011 van JobTrack.nl onder 28.153 respondenten.

Van de 11 procent mensen die wel tot het zeventigste levensjaar wil doorwerken om de pensioenen betaalbaar te houden, is 2 procent het zeer eens met de stelling. Marco de Weerd van JobTrack.nl vindt het percentage dat tegen is wel erg hoog. ‘De weerstand zie je in alle geledingen van de arbeidsmarkt terug: jong en oud, et cetera. Je ziet alleen een verschil in opleidingsniveau: mensen met een WO-opleiding zijn beduidend minder vaak tegen langer doorwerken dan mensen met een lage opleiding.’
Een verklaring daarvoor kan liggen in de informatiepositie van hoger opgeleiden: ‘Zij zijn wellicht beter op de hoogte van de vergrijzing en de discussie rondom de betaalbaarheid van pensioenen. Lager opgeleiden reageren denk ik vaker vanuit dat ze het gewoon niet willen. Iets anders dat mee zou kunnen spelen is dat het voor lager opgeleiden fysiek minder realistisch is om langer door te werken.’
Naarmate mensen meer tijd op de arbeidsmarkt doorbrengen, zijn ze ook vaker tegen langer doorwerken. ‘Ook dat is wel te verklaren. Als je net op de arbeidsmarkt begint, is je pensioen nog een ver-van-je-bed-show. Hoe dichterbij je pensioen komt, hoe realistischer het wordt.’

Spijt van carrièrekeus

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders veel foute carrièrekeuzes maken. Maar liefst 50 procent van de Nederlanders zou nu iets totaal anders kiezen, wanneer zij hun carrière over konden doen. Dit terwijl de meeste werknemers zich wel gewaardeerd voelen door hun werkgever en hun baan gemiddeld een 7,2 geven.
Vooral werknemers met vijf tot tien jaar werkervaring zouden iets totaal anders op werkgebied willen doen. Bij vmbo’ers en mbo’ers komt dit veel vaker voor dan bij WO-opgeleiden. Marco de Weerd van JobTrack.nl: ‘Ik denk dat veel werkgevers niet eens weten dat veel werknemers niet happy in hun functie zitten. Het is ook niet iets dat dagelijks ter sprake komt. Mensen zitten in de maalstroom van het werk en weten toch niet hoe ze het moeten veranderen. Maar volgens mij kunnen werkgevers er wel iets aan doen: binden en boeien. Zorg dat je mensen gemotiveerd en betrokken houdt, en dat doe je niet alleen door ze de dagelijkse dingen te laten doen.’

Stabiliteit in loopbaan

Ruim de helft van de Nederlanders voelt zich gewaardeerd door zijn werkgever. Het gevoel van waardering neemt echter af met het aantal jaren werkervaring. Zo voelt 60 procent van de respondenten met minder dan één jaar werkervaring zich gewaardeerd door de werkgever, tegenover 48 procent van de groep met vijf tot tien jaar werkervaring. ‘Bij werknemers met meer dan tien jaar werkervaring neemt het gevoel van waardering door de werkgever weer iets toe. Dat zie je ook terug in de wens om een andere carrière te kiezen, in deze groep neemt die namelijk ook iets af. Blijkbaar gaat men de eerste jaren van de loopbaan door een grilligere fase, na tien jaar wordt de loopbaan stabieler en nemen de zelfverzekerdheid en tevredenheid toe.’ 

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

  1. Jan Molendijk op

    Rare ideen heeft de schrijver. Als ik straks stop met werken over 4 jaar, dan heb ik er bijna 49 jaar opzitten. Mag dat genoeg zijn? Het is wat anders als je pas begint te werken met b.v. je 24ste jaar.

  2. Waarom zouden wij ons nu druk maken om door te werken tot 70, als in de rest van europa de pensioenleeftijd nog maar net op 60 ligt?

  3. Je moet gewoon kunnen stoppen als je 40 jaar gewerkt hebt degene die langer willen werken moeten dat vooral doen en geef deze mensen daar ook de ruimte voor. Scheer niet iedereen over een kam er zijn heus nog wel mensen die willen stoppen met 40 dienstjaren en die zich daarna thuis ook wel weten te vermaken, het is niet zo dat deze groep aan de alcohol of drugs gaat. Ik heb denk ik dan ook net als nu tijd te kort.

  4. [quote]Een verklaring daarvoor kan liggen in de informatiepositie van hoger opgeleiden: ?Zij zijn wellicht beter op de hoogte van de vergrijzing en de discussie rondom de betaalbaarheid van pensioenen. Lager opgeleiden reageren denk ik vaker vanuit dat ze het gewoon niet willen[/quote] Wil deze schrijver zich voortaan eerst eens gaan verdiepen in een onderwerp voordat hij maar domweg aannames gaat maken. Die lager opgeleiden zijn misschien niet zo goed voorgelicht, maar deze mensen hebben er vaak geen behoefte aan om langer door te werken omdat zij al sinds hun 16e/17e/18e jaar aan het werk zijn. Wanneer zij met 65 eindelijk met pensioen kunnen hebben deze mensen er ruim 47 dienstjaren opzitten. Ook werken zij vaak in lichamelijk zware beroepen en mogen zij blij zijn als het lichaam dat uberhaubt heeft volgehouden.

  5. Andries Bongers op

    Discussie over zwaar beroep en lang werken is nutteloos. Laat daarom de medewerker vrij om te beslissen of het 62 of 67 jaar wordt. Wil het pensioen bij vroegpensioen niet onaanvaardbaar laag worden, dan zal er dus meer gespaard moeten worden, meer premie. Wie dat betaalt? Degene die uiteindelijk het uurloon van het zware werk moet betalen. Gevolg: meer druk op de naleving van de Arbowet. Een ander aspect is dat teveel mensen al vroegtijdig afhaken om zich blijvend te ontwikkelen. De inzetbaarheid van mensen is veel belangrijker dan fiscale trucs. Hoe zorgen we voor een cultuurverandering?