Nederlanders maken zich zorgen om pensioen

1

Hoewel een ruime meerderheid van de Nederlanders zich zorgen maakt over het pensioenstelsel, weten we weinig af van pensioenen. Dit blijkt uit onderzoek van Jetta Klijnsma (staatssecretaris van Soziale Zaken). Zij trapt vandaag de nationale pensioendialoog af.

Slechts 28% van de Nederlanders geeft in het onderzoek aan een goede kennis te hebben van pensioenen. Toch maakt 28% zich zorgen over de toekomst van het pensioenstelsel. Onder deze mensen bevinden zich vooral mensen met een lager inkomen. Zij vrezen dat hun pensioeninkomen niet voldoende zal zijn om van te kunnen leven op de manier waarop zij dat willen.

Om te zorgen dat we in Nederland op een handige manier met elkaar in gesprek kunnen raken over pensioenen, ging vandaag de website nationalepensioendialoog.nl online. Daarnaast worden er van september tot december speciale bijeenkomsten georganiseerd waarop mensen de dialoog met elkaar kunnen aangaan.

De pensioendiscussie van Klijnsma gaat over de wat langere termijn. Ze staat los van veranderingen die dit kabinet komend jaar wil aanbrengen op pensioengebied. Het parlement is al akkoord gegaan met een verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw. Binnenkort wordt een wetsvoorstel behandeld om de spelregels voor pensioenfondsen te veranderen. Dat moet zorgen voor een eerlijker verdeling van de risico’s tussen jong en oud. Vanuit de pensioenwereld is daar veel kritiek op.

De vakcentrale FNV heeft vrijdag haar 1,1 miljoen leden opgeroepen deel te nemen aan de pensioendialoog. ,,Die kan alleen slagen als iedereen meedoet”, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. De FNV is overigens ook kritisch over de nieuwe pensioenspelregels van Klijnsma.

Lees alles over de naderende pensioenwijzigingen in het dossier Pensioenwijzigingen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jan van der Zanden op

    Het ABP lijkt je pensioen 2 jaar later te laten ingaan (dus met 67 jaar) zonder de verloren indexaties van de afgelopen 6 jaren te herstellen. En als je er naar vraagt, krijg je niet eens een duidelijk antwoord!

    Zo kan ik ook een pensioenfonds runnen!

    M.i. is dit gewoon een wanprestatie.