‘Nederlander denkt niet na over pensioen’

0

Minder dan de helft van de Nederlanders is zich bewust van de gevolgen van een scheiding voor hun pensioen, 28 procent van de woningeigenaren heeft nog nooit nagedacht over de woonlasten na pensionering en slechts een kwart van de bevolking weet goed wat nabestaandenpensioen is.

Dat blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. Slechts 10 procent van de mensen maakt geregeld tijd vrij om zich te verdiepen in de pensioensituatie, een kwart doet dat helemaal niet. Daarnaast weet de helft van de ondervraagden met een middel- of eindloonregeling niet of zijn pensioen dit jaar gekort of geïndexeerd is.

Pensioen3daagse
Het onderzoek is verricht voor de Pensioen3daagse 2013, waarvoor Hare Majesteit Koningin Máxima vanmiddag het startsein heeft gegeven in het distributiecentrum van HEMA. HEMA is een van de vele partijen en werkgevers die meedoen aan de Pensioen3daagse, bedoeld om werknemers op te roepen zich te verdiepen in hun pensioen.

Dekkingsgraad boven de norm
Vandaag blijkt uit de gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in september met 3 procentpunten is gestegen naar 107 procentpunt. Hiermee voldoen pensioenfondsen voor het eerst sinds mei van dit jaar weer aan de minimaal vereiste dekkingsgraad van rond de 105 procent. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Aon waarschuwt dat de opleving in september wel van tijdelijke aard is, en dus nog geen reden geeft tot optimisme. Als de dekkingsgraad toch weer onder het wettelijk vereiste minimum zakt, hebben pensioenfondsen nog slechts drie maanden de tijd om te herstellen, waarschuwt Frank Driessen, commercieel directeur bij Aon Hewitt. ,,Lukt dat niet, dan volgen mogelijk nieuwe kortingen op de pensioenaanspraken.”

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.