Minder pensioen door EU-belasting

2

Nederlanders krijgen tien procent minder pensioen als de Europese belasting op financiële transacties wordt ingevoerd. De FTT, ofwel Tobintaks, kost Nederlandse pensioenfondsen namelijk naar verwachting 3 miljard euro per jaar.

Dat blijkt uit berekeningen van VNO-NCW en MKB-Nederland vorige maand. Ook de pensioenfondsen luiden nu de noodklok.

Pensioenstelsel
Het Nederlandse pensioenstelsel wordt door de Financial Transaction Tax (FTT) harder geraakt dan het stelsel dat de meeste andere Europese lidstaten hebben. Door de transactiebelasting wordt het rendement van pensioenfondsen verminderd. En dat zal rechtstreeks leiden tot een verlaging van pensioenuitkeringen in Nederland, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Schade economie
Verder is deze nieuwe Europese belasting zeer schadelijk voor de Nederlandse economie. Eerder meldden de ondernemingsorganisaties al dat de FTT ervoor zorgt dat de Nederlandse economie structureel krimpt met minimaal 7,5 miljard euro en maximaal 24 miljard euro.

Economische structuurversterking
Een deel van de opbrengst van de FTT komt waarschijnlijk rechtstreeks ten behoeve van de begroting van de Europese Unie. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan dat deel niet door de afzonderlijke lidstaten zelf worden aangewend voor gerichte economische structuurversterking. De verwachte opbrengst van 57 miljard euro zal vele malen kleiner zijn dan het negatieve effect op de economie, stellen de ondernemingsorganisaties. Ook is het volgens hen maar zeer de vraag of de negatieve effecten op de economie op enige wijze kunnen worden gecompenseerd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Simpele ziel op

    Dan is het nu de beurt aan de Nederlandse politici eindelijk eens hun nek uit te steken voor de EIGEN burgers!

  2. H vanSomeren op

    Te gek voor woorden,eerst de dreiging van korten en dan nu dit weer, probeer nu eerst in eigen land is wat goeds te regelen vwb de pensioenen en dan is aan het buitenland denken vwb donaties van miljarden,stort ze maar in het pensioen fonds voor de mensen die hun hele leven lang gewerkt hebben en nu dreigen dubbel gepakt te worden.