Meeste levensloopspaarders houden voordelen

2

De levensloopregeling voor verlofsparen is net als het spaarloon per 1 januari dit jaar gesloten voor nieuwe deelnemers, maar ongeveer driekwart van de 250.000 bestaande verlofspaarders behoudt een groot deel van de voordelen.

Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Sociale Zaken dinsdag publiceerde.

Bestaande levensloopspaarders mogen hun tegoed laten staan. Maar van hen mogen naar schatting 190.000 ook blijven bijstorten in de regeling, omdat ze bij de jaarwisseling 3000 euro of meer aan gespaarde verlofdagen hadden staan. Bij opname van verlof op basis van deze nieuwe inleg wordt echter geen belastingkorting meer verstrekt.

Verder mogen de levensloopspaarders met een tegoed van 3000 euro of meer hun verlof later ook nog gebruiken als vroegpensioen, voordat hun AOW ingaat. Terwijl het kabinet juist met ingang van 2013 de oude levensloopregeling en het spaarloon wil vervangen door de vitaliteitsregeling, die is bedoeld om mensen langer gezond aan het werk te houden en niet om eerder te stoppen met werken.

Met de vitaliteitsregeling kunnen mensen straks belastingvriendelijk sparen voor bijvoorbeeld verlof, scholing, een periode tussen twee banen in of deeltijdpensioen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft vorig jaar bij afspraken over verhoging van de AOW-leeftijd de vakbeweging toegezegd dat er ook nog mogelijkheden blijven voor het sparen van vervroegd pensioen. Eigenlijk wilde het kabinet hier van af met de nieuwe regeling.

Maar Kamp zei vorig jaar gevoelig te zijn voor argumenten van de vakbeweging dat behoorlijk wat mensen met vaak zwaardere beroepen de afgelopen jaren bewust hebben gespaard voor vroegpensioen in de levensloopregeling. Daarbij gaat het onder meer om personeel bij de politie, brandweer en op de ambulances.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Prima dat de LLR voor een grote groep blijft bestaan die het ingelegde bedrag willen gebruiken voor de periode afgaande aan het pr?-pensioen. Zolang wij met een leger van 500.000 werkeloze mensen zitten waarvan een groot deel graag aan de slag wil, is het een goede zaak dat mensen na een lange arbeidscarri?re kunnen gaan genieten van hun pensioen. Het kost de overheid niets want het is eigen geld en de omkeerregeling is van toepassing. Dus ontvangt de overheid weer geld.

  2. Ik denk dat er nog veel moet gebeuren, voordat de vitaliteittegoeden worden gebruikt tussen 2 banen in. Een 50+ -er komt nog steeds veel te moeilijk aan de slag. Het zou ook zuur zijn om het op die manier kwijt te raken.