Kritiek Raad van State op wetsvoorstel AOW

3

De Raad van State heeft kritiek op het wetsvoorstel van het kabinet voor de verhoging van de AOW-leeftijd.

Volgens de Raad, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, gaat de AOW-leeftijd te langzaam omhoog en zijn er vragen over de verdeling van de lusten en lasten tussen jongeren en ouderen.

Bovendien staat de voorgestelde verhoging van de uitkering tot 2028 op gespannen voet met de overheidsfinanciën en is daarmee een schijnzekerheid. Om al die redenen is aanpassing van het voorstel wenselijk, vindt de Raad, die ook stelt dat er in het voorstel een aantal belangrijke verbeteringen zitten ten opzichte van eerdere teksten.

Het advies van de Raad werd woensdag openbaar met de indiening door minister Henk Kamp van Sociale Zaken van zijn wetsvoorstel bij de Tweede Kamer. In het voorstel gaat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog naar 66 jaar en wordt hij daarna gekoppeld aan de levensverwachting. Dat betekent waarschijnlijk een verhoging in 2025 naar 67 jaar.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Andries Bongers op

    In 1917 is de pensioenleeftijd op 65 jaar gesteld. De feitelijke gem. leeftijd (sterfte) was toen 60 jaar. Het jaar daarop zelfs nog minder vanwege de Spaanse griep.
    Al meer dan 100 jaar hebben we dus de pensioengerechtigde leeftijd op 65 jaar, terwijl de levenverwachting in 2020 ongeveer 82 jaar zal zijn. De Raad heeft dus volkomen gelijk. Maar het uitstellen van serieuze beslissingen is een politiek compromis, die we in 2025 wederom zullen betreuren. Ik hoor het al “met de wetenschap van nu zouden we . . . . “

  2. met levensverwachting kom je er niet, vorig jaar nog dubbel ge?nt tegen een griep die niet kwam.eigenlijk zou de AOW leeftijd gebonden moeten zijn aan de werkjaren. na 40 jaar werken stoppen als je wilt. je moet het zelf ook bij verzekeren voor je pensioen. Dus vanaf de dag dat je gaat werken ,na je studie dan is het eerlijk en begrijpelijk.

  3. volkomen utopisch de veronderstelling dat je op je 67ste nog kan meedraaien op de arbeidsmarkt, het betekent voor ouderen ontslag, na WW bijstand of huis opeten en een heel laag pensioen