Korten dreigt voor pensioenfondsen

0

Pensioenfondsen PME en PMT lijken niet de minimale vereiste dekkingsgraad te halen. De (voormalige) werknemers binnen de metaalsector moeten rekening houden met een (aanvullende) korting van hun opgebouwde pensioen per 1 april 2014 van 1%.

Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. Deze organisatie houdt dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bij.
De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP en het pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven komt in december 2013 net boven de minimaal vereiste dekkingsgraad uit. Daardoor hoeven zij net als zes andere grote pensioenfondsen niet te korten.

Mogelijk 35 fondsen korten
“Ondanks de stijging van de dekkingsgraden in 2013, verwachten wij dat er toch nog maximaal 35 pensioenfondsen per 1 april 2014 een korting moeten doorvoeren,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. “Wij denken dat de maximale korting 10% is.”

Volgens Driessen zouden Pensioenfonds PME en Pensioenfonds PMT mogelijk net niet hoeven te korten indien de overheid zou besluiten tot afschaffing van de kunstmatige driemaands middeling van de rente.

Gemiddelde dekkingsgraad
De gemiddelde dekkingsgraad is over heel 2013 aanmerkelijk gestegen: van 102% op 31 december 2012 naar 109% op 31 december 2013. Hiermee voldoen pensioenfondsen gemiddeld gezien aan de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3%.

Ook al is de dekkingsgraad in 2013 met gemiddeld zeven procentpunt gestegen ten opzichte van eind december 2012, de stijging kan per pensioenfonds variëren tussen vijf en negen procentpunten.

Over Aon Hewitt
Aon Hewitt is wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing. Het bedrijf adviseert organisaties bij het oplossen van complexe vraagstukken op het gebied van arbeidsvoorwaarden, talent management en daarmee samenhangende financiële uitdagingen.

Lees ook ‘Pensioenkorting treft 5,6 miljoen mensen’

Bron: Aon Hewitt

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.