Klijnsma: AOW-leeftijd versneld omhoog

2

Vanaf 2016 gaat de AOW-leeftijd, zoals aangekondigd in het regeerakkoord, versneld omhoog. De leeftijd stijgt naar 66 jaar in 2018 en naar 67 jaar in 2021. Hierover diende staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer.

De verhoging van de AOW-leeftijd is volgens Klijnsma nodig omdat mensen steeds ouder worden en daardoor langer een AOW-uitkering nodig hebben. Daarnaast is het kostbare pensioenstelsel door de economische crisis onder druk komen te staan. Om de AOW voor iedereen beschikbaar te houden, moeten we langer doorwerken en is een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd nodig.

Overbruggingsregeling
Voor mensen met een lager inkomen wordt een tijdelijke overbruggingsregeling ingesteld onder de voorwaarden uit het Sociaal Akkoord. Deze overbruggingsregeling staat open voor mensen die voor 1 januari 2013 al deelnamen aan een VUT of prepensioen of vergelijkbare regeling. Deze regeling biedt mensen die geen of te weinig inkomen hebben in de periode tussen 65 jaar en de verhoogde AOW-leeftijd ter overbrugging een uitkering op minimumniveau.

Meer werkloosheid
Vakbond FNV heeft al aangegeven het niet eens te zijn met het wetsvoorstel. FNV-voorzitter Ton Heerts in een reactie: ‘Er zijn op dit moment ruim zeshonderdduizend mensen werkloos, en door dit voorstel gaan driehonderdduizend mensen later met pensioen. Dit verzwakt de toch al slechte arbeidsmarktpositie van werkzoekenden en leidt alleen maar tot meer werkloosheid.’

Lees ook: Babyboomers plaatsen AOW-uitkeringen in stroomversnelling en AOW-leeftijd in 2030 naar 68 jaar

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. hans van der Pluijm op

    Helemaal eens met Ton Heerts.
    Zorg dat je de AOW uitkeringspercentages vanaf 65 differentieert ( 90 % 95 % 100 % o.i.d )zodat er nog enig wenkend perspectief is voor medewerkers die zich met rollator en versleten gewrichten nog 2 jaar naar hun werk, waar ze meewarig worden aangekeken, moeten slepen. Tijd dat de eerste Kamer een nadere kleur krijgt wat dit is echt afbraakpolitiek en verkokerde visie.