Kamp wil pensioenakkoord in koelkast

0

Het pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging moet in de koelkast volgens demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken).

Hij heeft de Eerste Kamer donderdag in een brief gevraagd om zijn wetsvoorstel over onder meer verhoging van de AOW-leeftijd, zoals met sociale partners is afgesproken, vooralsnog aan te houden.

Kamp wijst de Senaat erop dat hij nu met spoed werkt aan een nieuw wetsvoorstel, omdat VVD en CDA in een crisisakkoord met D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben afgesproken de AOW-leeftijd sneller te verhogen. Deze vijf partijen willen volgend jaar de pensioenleeftijd al met 1 maand verhogen, om daarna in diverse stappen uit te komen op 66 jaar in 2019.

Volgens het pensioenakkoord gaat de AOW-leeftijd pas in 2020 van 65 naar 66 jaar. De Eerste Kamer heeft de plenaire behandeling van wetgeving hierover gepland op 15 mei.

Zowel werkgeversorganisaties als de vakbonden hebben al eerder aangegeven het openbreken van het pensioenakkoord te betreuren. Volgens een FNV-woordvoerster is het nu wachten op de uitwerking van de nieuwe plannen. Volgens een woordvoerster van VNO-NCW en MKB-Nederland is te hopen dat de nieuwe plannen op tijd klaar zijn voor volgend jaar.

De Pensioenfederatie noemt de aanhouding van wetgeving logisch na het akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Wel gaat de koepelorganisatie van pensioenfondsen ervan uit dat geen vertraging optreedt bij het uitwerken van afspraken met werkgevers en de vakbeweging over het nieuwe toetsingskader voor het sparen voor de oude dag. Hierbij wordt onder meer gekeken naar het opvangen van schommelingen op financiële markten en het verdelen van risico’s tussen jong en oud bij beleggingen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.