Kamp werkt toch door aan pensioenplan

0

Terwijl de onrust binnen de vakbeweging over het pensioenakkoord toeneemt, werkt minister Henk Kamp (Sociale Zaken) door aan de uitwerking van de afspraken.

Zo ligt voor de ministerraad van vrijdag het nieuwe wetsvoorstel voor om in 2020 de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 66 jaar en vervolgens te koppelen aan de stijgende levensverwachting.

Kamp heeft haast. Hij wil dat de Raad van State zich nog deze zomer over zijn wetsvoorstel buigt, zodat de Tweede en Eerste Kamer het dit najaar kunnen behandelen.

De minister heeft eind juni al met de Tweede Kamer een voorontwerp van de plannen besproken. Hij kreeg de ruimte om het verder uit te werken, maar de Kamer volgt hem kritisch. De Kamer wil voorkomen dat pensioenfondsen straks te grote beleggingsrisico’s kunnen nemen en er geen goed pensioen overblijft voor jongere generaties.

Ook klaagt de PvdA dat Kamp te weinig doet om het voor lagere inkomens straks met de hogere AOW-leeftijd toch mogelijk te maken met 65 jaar te stoppen met werken. De minister is afhankelijk van de oppositie, omdat gedoogpartner PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA de afspraken in het pensioenakkoord te ver vindt gaan.

Donderdag laaide de weerstand tegen het pensioenakkoord binnen de vakbeweging op. Vakbond De Unie noemt het pensioenakkoord ,,een grote flop” en verwijst het akkoord naar de prullenbak, nadat de leden het een rapportcijfer 4 hadden gegeven.

Ambtenarenvakbond Abvakabo verhardde een dag na het vertrek van voorzitter Edith Snoey zijn toon over het akkoord. Eerder nam Abvakabo nog het standpunt in van ,,nee, tenzij” en liet de vakbond expliciet de mogelijkheid open om het akkoord wel te onderschrijven. Donderdag kondigde de bond een gezamenlijke actie aan met FNV Bondgenoten. ,,We zijn het hier absoluut niet mee eens”, aldus de twee bonden over de pensioenplannen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.