Kamp moet toch flex-AOW onderzoeken

0

Minister Henk Kamp moet volgens de partijen van het Lenteakkoord toch de mogelijkheden in kaart brengen om mensen via een flex-AOW meer keuzevrijheid te geven over wanneer ze stoppen met werken. Kamp zei eerder niets te zien in de flex-AOW. Dat leverde hem ook al kritiek op van de Aannemersfederatie Nederland.

Kamp zei donderdag in de Tweede Kamer dat hij niet wil kijken naar de flex-AOW, zoals een Kamermeerderheid wil. Volgens hem kost het geld en is dat er niet. Meer keuzevrijheid zou het effect van de hogere AOW-leeftijd teniet doen, omdat minder mensen dan langer zullen doorwerken, stelt hij.

Maar VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zeggen in een motie van Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks de keuzevrijheid met de verhoging van de AOW-leeftijd ‘belangrijk en wenselijk’te vinden. Volgens Klaver is dat nodig om meer recht te doen aan verschillen tussen mensen. In zware beroepen willen werknemers vaker eerder stoppen met werken, terwijl anderen misschien weer langer door willen.

‘Zware beroepen in de kou’
De Aannemersfederatie Nederland verweet Kamp donderdag al dat hij bouwvakkers en andere mensen met zware beroepen in de kou zet door niet mee te werken aan een flex-AOW. Door mensen meer keuzevrijheid te geven over wanneer ze pensioen opnemen, zou er volgens de werkgevers in de bouw toch een mogelijkheid blijven voor hun personeel om op hun 65e te stoppen met werk als de AOW-leeftijd omhoog gaat.
 
De kosten van de flex-AOW zouden volgens de partijen van het Lenteakkoord in de hand gehouden kunnen worden, door bij eerder pensioen te korten op de AOW-uitkering. Ook wordt langer doorwerken gestimuleerd met een hogere uitkering en de mogelijkheid om in deeltijd aan de slag te blijven met een gedeeltelijke AOW.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.