Kamp laat CPB pensioenakkoord doorrekenenen

0

Minister Henk Kamp laat het CPB doorrekenen wat verschillende generaties merken van het pensioenakkoord.

Direct na het sluiten van het pensioenakkoord vorige week vroeg een meerderheid van de Tweede Kamer van PvdA, CDA, SP, GroenLinks en D66 om een dergelijk onderzoek.

Verdeling risico’s, lusten en lasten
Kamp heeft dinsdag in een brief aan de Kamer laten weten dat er wordt bekeken ,,hoe de risico’s, de lusten en de lasten worden verdeeld over de verschillende generaties”. Dat zal gebeuren in verschillende onderzoeken naar onder meer de juridische mogelijkheden om al opgebouwde pensioenrechten onder te brengen in het nieuwe pensioenstelsel, zoals met sociale partners is afgesproken.

Uiterlijk februari 2013
Het streven is dat de onderzoeken uiterlijk volgend jaar februari klaar zijn, zodat in de loop van 2012 wetgeving voor uitvoering van het pensioenakkoord behandeld kan worden door de Kamer. Daarop vooruitlopend hoopt Kamp nog voor de zomer dit jaar de Kamer te spreken over zijn eerdere wetsvoorstel om de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar en om het belastingvriendelijke regime voor het sparen van aanvullend pensioen daarop aan te passen.

Levensverwachting
Het pensioenakkoord met sociale partners gaat verder door een koppeling van de AOW-leeftijd aan de stijgende levensverwachting. Hierdoor gaat de AOW-leeftijd in 2025 naar 67 jaar en vermoedelijk in 2040 naar 68 jaar.

Hoorzitting 
De Tweede Kamer bespreekt vandaag de behandeling van het pensioenakkoord. Naar verwachting wordt besloten nog voor de zomer een hoorzitting te houden. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is dat nodig op beter zicht te krijgen op de zekerheid die mensen straks nog hebben over hun oudedagsvoorziening. De CDA’er zegt daarbij ook benieuwd te zijn naar de uitleg van de kritische vakbond FNV Bondgenoten.

Negatief advies 
De grootste FNV-bond legt het akkoord dat de eigen vakcentrale heeft gesloten met werkgevers en het kabinet met een negatief advies voor aan de achterban. Eisen over buffers die pensioenfondsen moeten aanhouden, zouden te veel worden losgelaten en daarvan zouden generaties die nog met pensioen moeten, straks de dupe zijn. Bondgenoten heeft zijn bijna half miljoen leden opgeroepen om Kamerleden te bestoken met e-mails hierover.

 
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.