Kamp kijkt naar vroegpensioen na zwaar beroep

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil kijken naar mogelijkheden van vroegpensioen voor mensen met een lager inkomen, die vaak een zwaarder beroep hebben en al jong aan de slag zijn gegaan.

Kamp zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad, nadat een motie van PvdA en ChristenUnie hierover in de voorgaande nacht was aangenomen door de Tweede Kamer.

De twee oppositiepartijen vrezen dat na verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar in 2020 het voor lagere inkomens onbetaalbaar wordt om eerder te stoppen met werken. Terwijl volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij en haar ChristenUnie-collega Carola Schouten vroegpensioen juist voor deze groep van belang is om nog te genieten van de oude dag.

Kamp zei goed te begrijpen dat het een belangrijk punt is voor de twee partijen. Hij is voor het doorvoeren van plannen uit het pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging afhankelijk van de oppositie. Gedoogpartner PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA vindt de plannen te ver gaan.

Of de PvdA kan instemmen met het akkoord over onder meer een hogere AOW-leeftijd en het accepteren van meer onzekerheden met het aanvullend pensioen, is volgens Vermeij nog niet zeker. ,,Alles staat of valt met de uitwerking”, stelde zij.

Zo is er nog een andere motie van de PvdA aangenomen door de Kamer over de verlengde WW-uitkering voor oudere werklozen (IOW) als bruggetje naar hun pensioen. Kamp wil vooralsnog en conform het pensioenakkoord de IOW tot in 2021 in de lucht houden. Maar de PvdA wil het direct een structurele regeling maken.

Dat is volgens Vermeij nodig, omdat in 2020 de AOW-leeftijd omhooggaat naar 66 jaar. Oudere werklozen die weinig kans maken op de arbeidsmarkt, lopen dan in haar ogen meer risico om vlak voor hun pensioen nog in de bijstand te belanden en eventueel hun koophuis te moeten opeten.

Verder heeft de PvdA een motie aangehouden over toezicht ,,vooraf” op risicovol beleggingsbeleid van pensioenfondsen, omdat hieraan al wordt gewerkt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.