Kamp: AOW naar 66 jaar een goed begin

3

Het kabinet heeft vrijdag besloten de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar. Het belastingvriendelijke regime voor pensioensparen – het Witteveenkader – wordt daarop aangepast.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) noemde het besluit ,,een goed begin” in hervormingen van het pensioenstelsel.

Kamp waarschuwde: ,,we zijn er nog niet.” Hij hoopt dat werkgevers en de vakbeweging nog tot een akkoord komen over pensioenhervormingen, zodat de oudedagsvoorziening beter bestand wordt tegen de vergrijzing en schokken op de financiële markten.

De VVD-bewindsman heeft de afgelopen tijd duidelijk gemaakt dat hij gewoon met de wetsvoorstellen zou komen, ondanks dat werkgevers en vakbonden er nog niet uit zijn. Zij zijn nu bezig met de uitwerking van het akkoord dat ze vorig jaar juni sloten. Kern daarvan is dat de AOW- en pensioenleeftijd gekoppeld worden aan de toenemende levensverwachting en deze in 2025 waarschijnlijk op 67 jaar uitkomen.

Wetgeving kan volgens Kamp nog worden aangepast aan afspraken met sociale partners. Maar het kabinet oefent nu wel druk op ze uit door het gunstige belastingregime voor pensioensparen al aan te passen.

Vanaf 1 januari 2013 wordt de fiscale steun bij de opbouw van de aanvullende pensioenen aangepast aan de AOW-leeftijd van 66 jaar. Omdat mensen langer doorwerken, wordt er ook van uitgegaan dat mensen in hun werkzame leven over een periode van veertig jaar in plaats van 35 jaar pensioen opbouwen.

Doordat mensen meer tijd hebben pensioen te sparen, meent het kabinet dat de opbouwpercentages omlaag kunnen in het belastingregime. Vanaf 2013 bespaart de overheid hierdoor 700 miljoen euro per jaar. De hogere AOW-leeftijd moet structureel 2 miljard euro opleveren vanaf 2020.

De vakcentrale FNV is niet blij dat straks minder belastingvriendelijk pensioen gespaard kan worden. Volgens de FNV kan dit 13 procent schelen op het totaal van wat mensen opbouwen. D66 verwijt het kabinet de lasten te verhogen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius hoopt dat Kamp ,,zich aan zijn woord houdt en zijn wetsontwerp aanpast op het moment dat wij als sociale partners het akkoord van vorig jaar volledig hebben uitgewerkt.” Zij wees ook op de voor de FNV belangrijke eis dat de AOW-uitkering verhoogd moet worden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. ” Vanaf 1 januari 2013 wordt de fiscale steun bij de opbouw van de aanvullende pensioenen aangepast aan de AOW-leeftijd van 66 jaar. Omdat mensen langer doorwerken, wordt er ook van uitgegaan dat mensen in hun werkzame leven over een periode van veertig jaar in plaats van 35 jaar pensioen opbouwen.” En de mensen zoals ik die met 17 jaar zijn begonnen met werken en, net als ik inmiddels 57 jaar zijn. en nog 10 jaar mee moeten? Daasr wordt niet over gesproken. Komt nog bij dat ik sinds 1 jaar werkloos ben en me suf solliciteer maar geen rreactie terug ontvang van bedrijven, dus hoe moet ik tot mijn 66 jaar door kunnen werken?

 2. wimbro@ volkomen mee eens! Ook mijn man en ik zijn op jonge leeftijd begonnen met werken, altijd fulltime en hebben op dit moment nog een baan. Als we de leeftijd van 65 mogen bereiken hebben wij beiden respectievelijk 50 en 48 jaar gewerkt, dus ook wij hebben ons blauw betaald aan pensioengelden en alle andere bijkomende sociale lasten. De grootste graaiers zitten in de pensioenfondsen, dat blijkt uit de vele berichtgevingen hierover en waarbij keer op keer voor vele miljoen waren verdwenen. En wij en vele andere harde werkers zijn hiervan de dupe. Dit heeft niets met vergrijzing te maken waardoor de pensioenpotten aangevuld moeten worden en wij dus hiervoor langer door zullen moeten werken, nee de boosdoender ligt bij de overheid welke in het verleden zeker geen goede contr?le heeft uitgevoerd binnen de pensioen-fondsen en men gewoon met andermans geld mee aan de haal is gegaan. Echt schandalig, en wij, wij stoppen echt op ons 65ste, kunnen we toch nog een aantal jaren genieten van onze vrije tijd, dan maar met minder geld, mocht er overigens nog wat van overgebleven zijn!.

 3. Anja en Wimbro,

  Ook ik zit in dezelfde situatie. Het gaat echt niet om de vergrijzing. Wij worden toch bij bosjes ontslagen en hebben vervolgens geen schijn van kans meer. De mensen moeten langer doorwerken? Tegenwoordig begint men pas te werken op 28 ste. Hoezo opbouw? Wij belanden in de bijstand na een jaar of veertig/vijftig je de pleuris gewerkt te hebben en je maar blauw betalen aan premies, je bent tenslotte solidair. Nee, het is puur bezuinigen over onze ruggen. Het interesseert ze geen fluit als wij op onze oude dag op een houtje moeten bijten. Wat hun betreft belanden wij op straat. Geeft een leuk gevoel uitgespuugd te worden. Jaren terug heeft onze lieve overheid heeeeeel veeeel geld uit onze pensioenpot (ABP) “gestolen”. Terugstorten? vergeet het maar, dat krijgen wij op ons bordje.
  Maar goed, we pikken toch alles?
  Er zijn toch onderzoeken gedaan waaruit bleek dat wij langer door willen werken???? Niemand heeft mij gevraagd. Geloven jullie het? Ik niet. Niemand in mijn omgeving zegt, dat hij/zij in totaal 50 jaar of langer van hun leven willen werken en eindigen met niets. Er komt een periode dat de mensen afgeschoten worden wanneer ze te oud zijn of om andere reden niet meer kunnen werken.
  Het gaat niet om de mensen of dat wat ze ons wijs willen maken om onze kennis of een nijpende arbeidsmarkt. Het gaat om geld en niets anders.
  Het zou pas eerlijk zijn als ze naar de arbeidsjaren gingen kijken.
  Maar goed, eerlijkheid en onze overheid zijn twee verschillende onderwerpen.