Kamp: AOW-leeftijd in 2035 naar 68 jaar

6

De AOW-leeftijd stijgt in 2035 door naar 68 jaar als de levensduur van Nederlanders blijft toenemen, zoals nu wordt verwacht.

Dat schrijft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) donderdag in reactie op vragen van de Eerste Kamer over zijn wetsvoorstel om de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar en vervolgens te koppelen aan de stijgende levensverwachting.

Een jaar geleden ging Kamp er nog van uit dat door de koppeling aan de levensverwachting de pensioenleeftijd in 2040 zou uitkomen op 68 jaar. ,,Op basis van de huidige verwachtingen zou de pensioenleeftijd in 2035 naar 68 gaan”, schrijft hij nu aan de Senaat.

Zowel regeringspartijen VVD en CDA als oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie vragen Kamp naar de kritiek van de Raad van State. Deze meent dat het kabinet te laat begint met het verhogen van de pensioenleeftijd gezien de vergrijzing. Maar volgens de VVD-bewindsman moeten niet alleen de overheidsfinanciën op orde worden gebracht, maar moet mensen ook een redelijke overgangstermijn worden gegund om zich te kunnen voorbereiden op de hogere AOW-leeftijd.

Senatoren van D66 en GroenLinks twijfelen ook of de Eerste Kamer het plan van Kamp om de pensioenleeftijd te verhogen wel moet behandelen, omdat VVD en CDA met gedoogpartner PVV in het Catshuis op dit moment aan het onderhandelen zijn over extra maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Maar volgens de minister is het noodzakelijk dat zijn wetsvoorstel nu door de Senaat wordt behandeld.

Het plan van Kamp is gebaseerd op een moeizaam tot stand gekomen pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging. Volgens de minister vinden de regering en de sociale partners ,,het van belang om mensen in het land zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden over het pensioenstelsel”.

Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Een belachelijk voorstel, bekijk eerst andere mogelijkheden alvorens de leeftijd te verhogen naar 68. Veel mensen halen deze leeftijd niet.
  Wanneer men de 45 jaar gepasseerd is is er geen plaats meer op de arbeidsmarkt voor je, werkgevers willen je niet meer want je bent te oud. Doe daar iets mee, dan kunnen de uitkeringen naar beneden en blijft er ruimte voor de AOW

 2. Deze minister is ook op leeftijd en wil net zo lang doorwerken tot het niet meer gaat. Wanneer is dat moment er? Hij heeft nu al geen re?le kijk op wat er echt speelt op de arbeidsmarkt. Mensen boven de 55 jaar komen bijna niet meer aan de bak bij werkgevers, jongeren komen niet meer aan een baan voor onbepaalde tijd en krijgen op deze wijze geen kans om een huis te kopen en een gezin te stichten. En aannames dat mensen steeds ouder worden, die zijn niet gebaseerd op wat er mogelijk is. Mensen worden ouder, dankzij medicijnen veel zorg en daardoor stijgt de levensverwachting van mensen. Helaas zegt het helemaal niets of deze mensen fysiek in staat zijn om na hun 65?ste jaar ook dezelfde inspanningen te kunnen maken, dan daarvoor.
  En hoe wil je werkgevers dwingen om deze mensen echt aan het werk te houden?
  Ook de rest van onze politici is het contact geheel kwijt met hun kiezers, schijnbaar leven ze in een totaal andere wereld, dan waar ik in rond loop.
  Daar lopen ook nog de problemen over geld en bezuinigingen tussen door, waarom dan niet eerst dat afhandelen, krijg je wat meer zicht op hoe je verder in het geheel dit kan oplossen.
  Ik denk dat ik niet meer de moeite ga nemen om nog te gaan stemmen bij een verkiezing, want nadat ze gekozen zijn gaat er iets mis in hun hoofd.

 3. Laat Kamp dan maar met een baangarantie tot 68 komen. Anders gaat ie zich scheel betalen aan uitkeringen en kom je van de regen in de drup. Weer zo’n fijn ondoordacht initiatief van een kabinet dat niet verder dan de eerstvolgende verkiezingen kijkt.

 4. waarom gaat die leeftijd niet geleidelijk omhoog in de vorm van ieder jaar een dagje minder, zou voor iederen goed zijn om te wennen aan de nieuwe situatie van gepensioneerd zijn en voor de wg kan hij geleidelijk afscheid nemen van de wn en overdracht regelen voor een jongere kandidaat.

 5. schandalig, de leeftijd van 68 had in het jaar 2000 al ingevoerd moeten worden. Per 2013 naar 66, 2014 naar 67 en 2015 naar 68.

  Dit levert meer op dan de reiskostenvergoedingen te verlagen en overige kaasschaaf methoden. Het draagt bij aan een gezondere verhouding in de financiering van het omslagstelsel vd AOW. Bijkomend voordeel is dat de belastinginkomsten hoger zijn, de aanvullende pensioenen ge?ndexeerd kunnen worden en de gepensioneerden een impuls aan de bestedingen kunnen geven.

  Hierbij komt kijken dat een grote groep, welke dan door moet werken, nog steeds VUT-rechten heeft en deze waarde kan aanwenden om alsnog met aanvullend pensioen te gaan vanaf 65, met een AOW-uitkering vanaf een later moment.

Reageer