Kabinet wil kwetsbaarheden pensioenstelsel verhelpen

0

Het huidige pensioenstelsel maakt collectieve verwachtingen van mensen steeds minder waar. De stijgende levensverwachting, veranderingen op de arbeidsmarkt en de aanhoudende lage rente hebben kwetsbaarheden aan het licht gebracht. Het kabinet wil die kwetsbaarheden verhelpen.

Na het voorlezen van de Troonrede en het presenteren van de Miljoenennota blijkt dat het kabinet kwetsbaarheden rondom pensioen wil tegengaan. Zo wil de regering samen met sociale partners werken aan een pensioenstelsel dat deze kwetsbaarheden niet kent. Hiernaast moet het nieuwe pensioenstelsel sterke elementen als de collectieve uitvoering en risicodeling handhaven.

Nieuw pensioenstelsel

De sociale partners steggelen al geruime tijd over een voorstel voor een nieuw pensioenstelsel naast de huidige mogelijkheden voor pensioenopbouw en pensioenuitvoering. De kern van dat voorstel is pensioenopbouw op basis van een levenslang gelijkblijvende beschikbare premie, die leidt tot in administratieve zin persoonlijke pensioenvermogens.

Werk moet lonen, voor alle groepen

Niet alleen rondom pensioen waren er onduidelijkheden en zijn er hervormingen. Uit de Troonrede blijkt ook dat nog te veel mensen met een arbeidsbeperking ongewild langs de kant staan. De regering start een breed offensief om aan hen meer kans te geven op een volwaardige baan. Werken moet lonen, ook voor deze groep.

Door de modernisering van het belastingstelsel gaat werken voor iedereen meer lonen. De belasting op consumptie gaat omhoog, waardoor ruimte ontstaan voor lagere lasten op arbeid. Per saldo houden huishoudens meer over.

  • Waarom is het belangrijk voor HR om te focussen op pensioen en is dit wel een taak voor HR? Pensioenexpert Sjaak Zonneveld geeft advies tijdens het HR Journaal op 11 oktober. Schrijf u gratis in!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.