‘HR moet eerlijk zijn bij minder genereuze pensioenregeling’

0

Waarom is het belangrijk om te focussen op pensioen en in hoeverre is dit een taak voor HR? Pensioenexpert Sjaak Zonneveld geeft antwoord.

Een goede pensioenregeling is een belangrijke arbeidsvoorwaarde volgens Sjaak Zonneveld. Het is vooral belangrijk dat mensen begrijpen hoe hun pensioenregeling in elkaar zit. Pensioenregelingen lopen namelijk sterk uiteen, terwijl de meeste werkenden denken dat het standaard goed geregeld is. Het hoeft niet erg te zijn als een pensioenregeling laag is, maar dan is het wel van belang dat de werkende zich ervan bewust is.

Transparantie vanuit HR

Rondom het onderwerp pensioen is eerlijke communicatie vanuit HR nodig. ‘Ik zie soms dat HR-professionals weinig kennis hebben van pensioen, en zo ook hun medewerkers. Om uzelf en uw medewerkers op de hoogte te houden van jullie pensioenregeling, zou het goed zijn om stand-ups te geven. Hoe genereus is de pensioenregeling? De hoogte van het opbouwpercentage is uiteraard het belangrijkst, maar ook de hoogte van de franchise speelt een rol. En hoe is het nabestaandenpensioen geregeld? Wordt er iets opgebouwd of is het alleen een risicodekking? Wees als HR ook eerlijk wanneer dat niet zo is, zodat medewerkers zelf nog iets kunnen doen aan hun pensioenpotje,’ aldus Zonneveld. Bij te weinig kennis kan HR zich ook laten voorlichten door een externe partij en diegene ook laten presenteren op het werk. ‘HR hoeft zeker niet in detail te weten hoe het pensioen binnen de desbetreffende branche in elkaar steekt, maar het is wel belangrijk om te weten hoe goed of slecht de regeling is.’

Duur en ingewikkeld

Veel pensioenfondsen zijn de afgelopen jaren verdwenen en deze trend zet zich nog steeds door. In Nederland zijn wij van 1000 naar 200 pensioenfondsen gegaan. Dat komt omdat het voor bedrijven duur is om zo een eigen fonds aan te houden. Doordat de kosten van onder andere toezicht oplopen, fuseren steeds meer pensioenfondsen. Bij bedrijven die zelf kunnen kiezen voor een pensioenregeling heeft HR ook een uitdaging. Het opzetten en onderhouden van een pensioenregeling wordt steeds duurder en heeft onderhoud nodig. Voor kleinere organisaties is een pensioenregeling relatief duur: de kosten voor het onderhoud staan. Bij BrightPensioen merken we dat steeds meer bedrijven hun medewerkers hun pensioen zelf laten regelen door wat extra salaris te bieden. Daar spelen wij op in, waardoor werkgevers via Bright een individueel potje voor hun medewerkers faciliteren’.

Verdieping in pensioen

Het is overigens begrijpelijk dat HR en medewerkers zich er niet erg in pensioen willen verdiepen. Dat komt omdat ze toch niets te kiezen hebben en verplicht mee moeten doen. Dat zal veranderen zodra pensioen meer aan het individu gekoppeld wordt en mensen wél iets te kiezen krijgen. Vroeger was de ziektekostenverzekering  ook gekoppeld aan de werkgever. Nu niet meer en regelen mensen dat zelf en kiezen een zorgverzekering die bij hen past. Dat kan ook met pensioen gebeuren. Zonneveld: ‘Daarbij past het huidige pensioenstelsel niet meer bij de huidige, flexibele arbeidsmarkt. Het grootste deel van de werknemers blijft namelijk niet meer tot hun pensioen hetzelfde werk doen en verandert daarbij ook weleens van sector. Dat betekent dat zij niet altijd onder hetzelfde pensioenfonds binnen één sector vallen.’

  • Wilt u alles weten over het nieuwe pensioen en meer tips voor HR van pensioenexpert Sjaak Zonneveld? Hij geeft advies tijdens het HR Journaal op 11 oktober. Meld u aan!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.