Hogere AOW-leeftijd raakt 225.000 ouderen

0

De verhoging van de AOW-leeftijd van 65 jaar met één maand raakt volgend jaar direct 200.000 tot 225.000 mensen, omdat ze een maand later hun oudedagsvoorziening krijgen.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zal als uitvoerder van de AOW half september de eerste groep die in januari, februari en maart de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, aanschrijven over wat ze moeten doen en kunnen verwachten. Daarna krijgen mensen, net als nu, een half jaar van tevoren een brief over de AOW.

Dat heeft een woordvoerster van de SVB woensdag gezegd. Eerder deze week stemde een meerderheid van de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voor verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens Kamp zal zijn ministerie met de SVB mensen via internet, radiospots en advertenties informeren.

Nooit eerder sinds de invoering van de AOW is iets aan de pensioengerechtigde leeftijd veranderd. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Ko Suurhoff introduceerde in 1957 de Algemene Ouderdoms Wet. Deze kwam in de plaats van de Noodvoorziening voor ouden van dagen uit 1947 van toenmalig minister van Sociale Zaken Willem Drees. Iedereen trok sindsdien vanaf zijn 65e uitkering ,,van Drees”.

In de jaren 2013, 2014 en 2015 gaat de AOW-leeftijd steeds met 1 maand omhoog om daarna in snellere stappen in 2019 op 66 jaar uit te komen en in 2023 op 67 jaar. Per maand gaan de komende jaren 20.000 mensen met pensioen. Volgens schattingen is van hen een kwart tot een derde nog actief op de arbeidsmarkt, een evengrote groep heeft een uitkering en nog zo’n groep is al met prepensioen of de VUT.

Volgens Kamp is er bewust voor gekozen om in de eerste jaren de AOW-leeftijd geleidelijk te verhogen. Hij denkt dat de meesten het missen van een maand of drie aan pensioen wel kunnen opvangen, bijvoorbeeld met spaargeld of door de uitkering van hun pensioenfonds naar voren te halen. Volgens de minister is het inkomensgat voor een alleenstaande ook te dichten met een deeltijdbaantje van 4 uur per week vanaf volgend jaar.

Vooral onder ouderen die al met vervroegd pensioen zijn, worden problemen verwacht. Ze moeten een beroep doen op de voorschotregeling in de AOW. Tussen 2013-2015 worden naar schatting jaarlijks 60.000 tot 80.000 mensen in VUT- of prepensioenregelingen geconfronteerd met de hogere AOW-leeftijd. Van hen zullen volgens Kamp 5000 personen onvoldoende geld hebben om een latere AOW-uitkering zelf op te vangen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.