Gepensioneerden in het ongewisse

0

Politieke partijen PvdA en SP alsook ouderenorganisatie CSO vinden dat snel duidelijk moet worden welke pensioenfondsen volgend jaar in de pensioenen gaan snijden.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft, evenals minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken), een geheimhoudingsplicht.

DNB gaat binnenkort met veertien fondsen om de tafel. ,,Nu wordt iedereen in het onzekere gelaten”, zei Ans de Rooij, beleidsmedewerker pensioenen van CSO, woensdag. Donner riep pensioenfondsen dinsdag al op zelf helderheid te verschaffen.

Gepensioneerden willen weten waar ze aan toe zijn. Veel pensioenfondsen hebben snel op hun website bekendgemaakt dat zij niet tot de groep van veertien behoren. In de media werden wel enkele fondsen genoemd die mogelijk op de lijst staan. Daarvan erkende alleen SPOA, het pensioenfonds van apothekers, dat dat inderdaad het geval is. De desbetreffende fondsen kunnen binnenkort van DNB bezoek verwachten om te praten over maatregelen om de reserves weer op peil te brengen.

SPOA vindt het optreden van DNB gênant. ,,De minister en DNB komen zomaar met dit nieuws naar buiten, zonder eerst met de betrokken fondsen te praten.” Voor de klanten van SPOA is er echter weinig nieuws onder de zon ,,We hebben onze deelnemers allang verteld dat dit risico in de lucht hangt.” Het apothekersfonds, goed voor een dekkingsgraad van 80,6 procent, ging er tot nu toe van uit dat het tot 2012 de tijd had om de boel op orde te krijgen. ,,Minister Donner verandert nu zomaar de regels. Heel gênant”, zei een woordvoerder.

Uiterste middel
Vakcentrales en koepelorganisaties van pensioenfondsen hebben in beginsel begrip voor de opstelling van DNB. Korten op pensioenen vinden ze een uiterste middel, dat alleen moet worden toegepast als duidelijk is dat een pensioenfonds structureel noodlijdend is.

De desbetreffende fondsen zullen de pensioenuitkeringen tot maximaal 14 procent kunnen korten. Voor sommige fondsen kan de korting minder dan 1 procent bedragen, aldus DNB. Dat laatste vindt de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen ,,ridicuul”. Bij een fonds dat na 1 procent korten alweer op het herstelpad zit, kan niet worden gesproken van een structureel noodlijdend fonds, meent de koepelorganisatie.

Een korting van 14 procent betekent dat ruim anderhalve maand aan pensioen wordt ingeleverd, stelt De Rooij. CSO vindt dat er een oplossing moet komen voor de circa 150.000 gepensioneerden die door een kortingsmaatregel getroffen kunnen worden. Zij denkt aan een vangnet, dat te vergelijken is met de garanties die spaarders bij een bank hebben. ,,Een soort solidariteitsfonds”, aldus De Rooij.

DNB kijkt met de veertien fondsen of het laatste redmiddel van korten nog afgewend kan worden. FNV-bestuurder Peter Gortzak gaat ervan uit dat DNB rekening houdt met de extreem lage rentestand waaronder de fondsen lijden. Alleen bij de fondsen waarvan zeker is dat zij niet op eigen kracht of slechts met een zeer grote verandering in de rentestand in veilig vaarwater kunnen komen, moet volgens Gortzak worden ingegrepen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.