Geen terugkeer VUT voor gemeenteambtenaar

1

Het is niet verstandig om de VUT weer tijdelijk mogelijk te maken voor gemeenteambtenaren. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat donderdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde op een verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij wil dat gemeenten hun personeel weer vervroegd met pensioen kunnen sturen, zodat ze hun personeelsbestand kunnen verjongen. Gemeenteambtenaren zijn nu gemiddeld relatief oud: 47 jaar.

VUT
De VUT werd in de jaren 80 ingevoerd. Doel was ouderen vervoegd met werken te laten stoppen, zodat jongeren hun plaats konden innemen. Een kleine 10 jaar terug werd de regeling afgeschaft. Asscher zei al eerder dat hij herinvoering van de VUT niet ziet zitten, omdat oudere werknemers dan vroegtijdig worden afgeschreven.

Sectorplannen
Toch werd in het sociaal akkoord, dat het kabinet in april sloot met vakbonden en werkgevers, de deur voor de VUT op een kiertje gezet. Banenprojecten waarin ouderen plaatsmaken voor jongeren zouden onder strenge voorwaarden subsidie kunnen krijgen.

In het begrotingsakkoord van het kabinet en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP is die mogelijkheid echter weer geschrapt. Dat gebeurde vooral op aandrang van D66, zei Asscher. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg drong er ook sterk op aan om het verzoek van de VNG voor herintroductie van de VUT niet te honoreren. Ook het CDA deed dat.
ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Hiernaast gaat Ascher voorbij aan het meest belangrijke:
  – de invoering van de VUT heeft nooit geleid tot een grotere instroom van jongeren.
  – in veel gevallen in de VUT/FPU uitgesteld tot 64 jaar en 11 maanden, zodat de waarde hiervan wordt toegevoegd aan het OP
  – de huidige werkenden en jongeren betalen nog steeds voor deze oude regeling (ABP-regeling)
  – van deze groep ontvangen sommige werkenden nog iets terug voor deze premie, de jongere generaties alleen een hoger opbouw % OP. Dit hogere opbouw% wordt overigens met de fiscale regels weer om zeep gedraaid.

  En maatregelen mbt de tekorten in het OP, schuiven we door naar de toekomst…. 10-jaarsmiddeling van LAM en RAM zodat de tekorten langer meewegen in de premiestelling.