Geen nieuwe inleg spaarloon meer mogelijk

28

Werknemers kunnen volgend jaar geen geld meer inleggen voor belastingvriendelijk sparen via de spaarloonregeling.

Wel blijft spaarloon dat al is ingelegd onder het fiscaal gunstige regime vallen.

Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vrijdag duidelijk. De beperking van het spaarloon is nodig om de verlaging van de overdrachtsbelasting te kunnen betalen.

Uiteindelijk moet de spaarloonregeling opgaan in de nieuwe vitaliteitsregeling. Volgens het regeerakkoord wordt in deze voorziening ook de levensloopregeling voor verlofsparen ondergebracht. De nieuwe regeling moet ,,op zijn vroegst” vanaf 2013 werknemers gaan helpen met het vrijmaken van tijd en geld voor zorgtaken, scholing, opzetten eigen bedrijf of deeltijdpensioen.

De komende jaren wordt het al opgebouwde spaarloon volgens de huidige systematiek jaarlijks gedeeltelijk vrijgegeven. Na vier jaar wordt de spaarloonregeling dan echt opgeheven.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

28 reacties

 1. d.w. de haas op

  Bespottelijk dat een normaal werknemer, zonder eigen huis, weer moet bloeden voor een “aankomend” eigen-huis bezitter.
  Deze mensen kunnen ook gewoon gaan huren net als ik.

 2. Als ik het nu ook weer goed moet begrijpen is wederom de lichting vanaf 1950 weer de dupe.
  Je zou bijna zeggen dat het op pesten begint te lijken.

 3. overdrachtsbelasting voor ??n jaar omlaag, spaarloon voor altijd weg …
  wie wordt hier nu beter van ?

 4. Belachelijk gewoon. Wij doen al jaren mee aan de spaarloonregeling. Voor ons is dit een mooi slaaflijke. En die mogelijkheid wordt ons nu afgepakt. Inderdaad weer de ‘gewone’ man/vrouw zomer eigen woning mag er weer voor opdraaien.

 5. Zelfde mening als Frank. Daarnaast: is het nu werkelijk zo dat iedereen nu plotseling een huis gaat kopen omdat hij/zij een paar duizend euro bespaart die anders toch meestal in de financiering wordt meegenomen ? En ook de huidige economische onzekerheden tellen blijkbaar plotseling niet meer mee ? Tuurlijk niet ! Gewoon eindelijk de stok gevonden om de spaarloonregeling om zeep te helpen want dit kost de overheid teveel aan loonbelastinginkomsten (en daarmee is zijn vraag beantwoord).

 6. Nico Gelderman op

  Weer een maatregel die nergens op slaat. Jan met de Pet wordt weer de dupe. Waarschijnlijk heeft het vrijgeven van het spaarloon niet opgeleverd wat men ervan verwacht heeft en hup, weg ermee. Elke voorziening die een beetje de financi?le pijn (inflatie) kan verlichten wordt door deze regering weer om zeep geholpen. Zie ook de maatregel inzake schone auto’s, die ook weer op de helling staat. Het wordt tijd dat er weer een echte regering komt.

 7. Het kan de overheid geld op leveren als ze weer toestaan dat spaarloon bij meerdere werkgevers toegepast mag worden. 2x 25% eindheffing. Hef daarnaast gewoon iets meer einheffing bijv. 30%… spaarloon en overdrachtsbelasting.. appel en banaan

 8. Lia Ebing op

  Wat gebeurt er met alle polissen waar het spaarloon wordt ingelegd, ook allemaal op zeep geholpen of moeten we het bedrag nu netto gaan inleggen. Ik denk niet dat ik van mijn polis bij de Aegon af kan en toch mijn maandelijkse verplichtig moet blijven nakomen. Ik denk niet dat ik de enige ben!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Is hier ook aan gedacht door onze vrienden in Den Haag, denk het niet.

 9. Baal er ook van. Heb nog niet lang geleden 6% overdrachtsbelasting betaald en nu loop ik het kleine voordeel van de spaarloonregekening mis om iemand anders wel maar 2% belasting te laten betalen! Da’s dubbel benadeeld dus! En een strop van duizenden euro’s. Die kan ik vast niet terughalen bij iemand die nu op mijn kosten een mooie keuken kan gaan kopen door de meevaller van 4%. Bedankt.

 10. Dus niemand kan meer per 01-01-2012 starten met de Spaarloonregeling?

 11. En hoe zit het dan met mensen die hun spaarloon doorsluisen naar een lijfrente polis?Weg oude dags voorziening.

 12. Heel veel mensen gebruiken hun spaarloon om de premie van een verzekerking welke aan de spaarloonregeling is gekoppelt te betalen. Deze mensen leveren dus max. 51,09 per maand netto in. Dit gaat lijken op het kwartje van Kok! Je komt er nooit meer vanaf! Wat levert de minister eigenlijk in?

 13. Daar gaat mijn potje om eerder te kunnen stoppen met werken. Wil jezelf voorzien in je oudedagvoorziening wordt ook dat weer door onze regering om zeep geholpen. Kostte me dan sowieso al het nodige als het vrijviel (lijfrente) maar wordt nu echt niet meer aantrekkelijk, doordat ik qua inleg nu ook nog eens 51,09 netto per maand bij moet gaan leggen.

 14. bob de kuif op

  Hieruit blijkt hoe (on)betrouwbaar de overheid in Nederland eigenlijk is. Je kan er niet meer opbouwen. Een structurele herbezinning van het rijksbelastingbeleid lijkt hiermede eerlijk gezegd in gang gezet te zijn. Laat de verhuisbelasting , welke de overdrachtbelasting was helemaal maar op gaan in een objectbelasting als de WOZ eigenlijk al is.

 15. Jo Wetzelaer op

  Beste mensen, vlgs. mij heeft een groot gedeelte van het NL volk deze regering gekozen. Nu eindelijk de plannen zichtbaar/voelbaar worden, gaan we klagen. Misschien eerder nadenken??? en daadwerkelijk actie voeren i.p.v. hier je gram spuwen.

 16. Voor Lia en Ruud: de fabel van de “dubbele aftrek”komt nu uit. De aftrek voor het spaarloon vervalt voor jullie zoals voor iedereen (een jaar eerder dan gepland) en de aftrek voor de lijfrente blijft gewoon.

 17. Klopt helemaal Jo, maar ik denk dat Henk en Ingrid toch al niet in de gelegenheid waren een huis te kopen: te duur en teveel buitenlanders die hun baantjes kapen.
  Ben dus bang dat de Henk en Ingrid’s van dit land tevreden zijn.

 18. tja, wie is er dan ook zo dom om de spaarloonregeling te koppelen aan zijn spaarloon. Was gewoon een verkooppraatje van de verzekeringsmensen die vertelde dat je dan zogenaamd “dubbele aftrek” zou hebben. Je moet die dingen los van elkaar zien, maar ja als mensen ergens geld ruiken, is het verstand verdwenen….

 19. Discussie gaat de verkeerde kant op. Bij iedere bezuiniging wordt spaarloon als eerste genoemd. Toch blijkt dat de overheid onder druk van de vakbonden dit niet aandurven. Misschien nu wel… maar zoals Jo weergeeft, kan je actievoeren wat helpt.

 20. Net vorige maand mijn huis verkocht..hoi hoi, alleen moest in prijs zakken. Al iets eerder huis gekocht. Als dank krijgt de koper ook nog geld terug…. (overdrachtbel. is net na 15 juni gedaan). Spaarloon foetsie (weer een dogreden), bankenbelasting (kunnen we weer opbrengen) wat volgt..

 21. Gebruik het spaarloon al jaren om te sparen als aanvulling op mijn pensioen. Gezien de discussie over de pensioenen de laatste tijd was ik hier nog steeds tevreden mee. Maar nu lijkt het er op dat ik niet alleen langer moet gaan werken om een goed pensioen te hebben, maar dat ik de jaarlijkse inleg vanuit het spaarloon ook nog eens zelf moet gaan ophoesten……….inderdaad pure pesterij. De kleine groep werknemers dat een spaarloon regeling heeft moet nu dus de overdrachtsbelasting gaan financieren voor huizenbezitters die vaak toch al een hoger inkomen hebben……………….De huidige regering doet er op dit moment wel heel erg veel aan om er voor te zorgen dat links een grote winst gaat boeken bij de volgende verkiezingen.

 22. Heb al jaren een spaarloon regeling.
  Mag nu voordelig mijn woning kopen van de woning stichting.
  Wat denk je, als eenverdiener onhaalbaar. Maar moet wel de spaarloon inleveren om het voor anderen haalbaar te maken.

  Mischien moet je de spaarloon alleen afschaffen voor mensen die een spaarloon regeling hebben en onder de nieuwe regeling een woning kopen.

  Zo betalen de mensen die het voordeel gebruiken bij de koop de zigaar uit eigen doos.

 23. M. Janssen op

  Eens met de eerdere reactie van Stefan. Ze hebben nu een mogelijheid gevonden om de spaarloonregeling stop te zetten, die was al langer een doorn in het oog (net zoals vele andere maatregelen die zo succesvol worden dat ze vervolgens weer te duur worden danwel te weinig meer opbrengen). En we moeten maar afwachten wat de vitaliteitsregeling gaat brengen…

 24. Andries Bongers op

  De vakbonden hebben geen tijd om in te grijpen, nu zij bezig zijn met paleisrevoluties en niet met de belangen van hun leden. Door het afschaffen van het spaarloon wordt feitelijk (omgerekend) het bruto loon met 2,5% verlaagd! Is de vitaliteitsregeling een alternatief? Waarschijnlijk niet. 1. Deze gaat op z’n vroegst in op 1-1-2013 2. Fiscaal zal deze regeling ongeveer gelijk zijn aan de Levensloopregeling, wat in feite alleen uitstel van belasting inhoudt. Dus geen echt voordeel
  3. Met de vitaliteitsregeling kun je niet eerder met pensioen gaan
  4. Of gaat men net als bij de Levensloop toch op het laatst door de bocht, toen de VUT werd afgeschaft

  Al met al een uiterst slecht besluit, dat velen direct in de portemonnee treft.
  Ik hoop dat de vakbonden nog snel wakker worden en hun ongeorganiseerde gekrakeel over het pensioenakkoord coordineren. Want wat dat betreft wonen hier ook veel “Grieken”

 25. beste mensen,

  Volgens mij is dit een vakblad voor HRM-ers en is het opiniegedeelte een mogelijkheid voor HRM-ers om kennis en visie met elkaar te delen. Volgens mij is het dus niet bedoeld voor gefrustreerde mensen die hun gal willen spugen over het regeringsbeleid.

  Het zou fijn zijn als dit forum wordt gebruikt waarvoor het is bedoeld!

 26. @ Hein: inderdaad, ik deel je mening en daarmee ook je oproep.
  Wat een frustratie hier zeg. Hierdoor reageren de HRM’ers niet meer, want een inhoudelijke discussie is hier ver te zoeken…

 27. De regering heeft gelijk. Al die onzin afschaffen. Waarom moet ik mee betalen voor spaarloonregelingen van werknemers. Belastingen omlaag. En regelingen afschaffen. Houden we met ze allen een hoop geld over. En laten we niet zeuren over een paar jaar extra werken. Zo erg is dat nou ook weer niet. Gewoon de pensioenleeftijd optrekken tot 70 jaar en het maand bedrag wat omhoog.