Geef werknemers meer pensioeninzicht

0

Nederlanders houden zich te weinig bezig met hun pensioen. Vaak weten we niet hoe groot ons pensioenpotje is en hoe we er eigenlijk voor staan voor onze oude dag. Ook willen we eerder stoppen met werken, maar kan dit eigenlijk wel? Volgens pensioenuitvoerder BeFrank creëer je meer pensioeninzicht door werknemers eigen regie te geven over het pensioen.

Pensioenuitvoerder BeFrank heeft onderzoek gedaan onder 1000 Nederlanders over hun pensioen. Hieruit blijkt dat ruim 80% geen overzicht heeft van het eigen pensioen. En een kwart heeft geen idee hoeveel geld zij nodig denken te hebben als zij stoppen met werken.

Volgens Folkert Pama, directeur van BeFrank ligt dit aan het feit dat Nederlanders vaak bij meerdere werkgevers pensioen hebben opgebouwd. ‘Bijna de helft van de ondervraagden in ons onderzoek heeft bij meer dan één werkgever pensioen opgebouwd. Daar bovenop komen nog de zogeheten stapelbanen. Dat zijn mensen die meervoudige arbeidsrelaties aangaan. Ze zijn dan bijvoorbeeld één dag in de week actief bij werkgever A, een andere dag bij werkgever B en de rest van de week werken ze als zzp’er. Uit ons onderzoek blijkt dat 20% van de Nederlanders meerdere inkomstenbronnen heeft en dat percentage zal de komende jaren verder stijgen. Zzp’ers weten vaak helemaal niet of ze eigenlijk wel pensioen opbouwen en hoeveel geld er straks in dat spaarpotje zit.’

Pensioenbankrekening

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ruim 40% van de ondervraagden het liefst de regie in eigen handen houdt. Op welke manier dit kan is volgens Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Tilburg University, mogelijk door mensen zelf iets te laten zeggen over hun pensioen. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat veel Nederlanders zich niet in hun pensioen verdiepen omdat ze er zelf geen invloed op kunnen uitoefenen. Dit kan bijvoorbeeld wel door het maken van een eigen pensioenbankrekening: een werkgever of opdrachtgever stort hierop het salaris dat bedoeld is voor de oude dag. Dat past beter bij de tijd van nu en zal het pensioenbewustzijn in ons land een enorm positieve impuls geven.’

Bron: BeFrank

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.