Flexibeler doorwerken na AOW-leeftijd

1

Ouderen die na de AOW-leeftijd meer in deeltijd willen doorwerken, kunnen straks hun AOW-uitkering ook naar beneden bijstellen om extra staatspensioen voor later op te bouwen.

De Tweede Kamer heeft dinsdag een voorstel daartoe van VVD-politica Helma Lodders aangenomen.

Met het verhogen van de pensioenleeftijd krijgen mensen meer keuzevrijheid over wanneer ze AOW opnemen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) hoopt zo langer doorwerken aantrekkelijker te maken. Elk jaar dat iemand zijn AOW later laat ingaan dan de pensioengerechtigde leeftijd, levert 6,5 procent extra staatspensioen op. Mensen kunnen hun AOW straks maximaal vijf jaar uitstellen.

Kamp heeft daarbij geregeld dat ouderen alsnog meer AOW kunnen opnemen, als het werk hun te zwaar blijkt en zij minder in deeltijd willen werken. Dat moet volgens Lodders ook omgekeerd gelden: ouderen die juist meer willen werken, moeten de AOW-uitkering daaraan ook kunnen aanpassen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Alles goed en wel. De angel zit hem in het recht op werk. je kunt het niet afdwingen en wordt gruwelijk gestraft wanneer je kiest voor het vinden van de baan die bij je past. Nadat een mens 55 jaar oud is krijgt hij/zij nagenoeg geen werk meer. Betekent ook dat je tot je 68 zomaar in de bijstand kunt belanden. Bedrijven maken alleen ruimte voor je in functies die een matig loon opleveren. vaak werk wat niet bij je past. Alle ellende van dien. ziek uitval etc. Ik heb grote angst dat het huidige systeem leidt tot het afschrijven van mensen in de vorm van risico. Inkomsten niveau, bijstand en aan de middenloonsom gerelateerd AOW niveau en pensioenniveau. Laten we het aub zo organiseren dat de gemeenschap over mensen beschikt die volgens een rijnlandsmodel kwaliteiten hebben en een inkomen dat onze economie draaiende kan houden. Werk ook als recht. dan kunnen we feitelijk zo lang werken als we willen en daar gelukkig mee zijn. Ik hoeft niet met pensioen maar zou graag todat ik het loodje leg ook na mijn pensioen tenminste twee dagen willen werken.