Explosieve toename spaarloonrekeningen

2

Het aantal mensen dat nog snel een spaarloonrekening opent om te profiteren van het belastingvoordeel is de laatste weken explosief gestegen. Dat blijkt uit een rondgang bij de grote banken.

Bij de Rabobank openden 21.000 mensen een dergelijke rekening in de eerste 2 weken van november, tegen 1500 een jaar eerder. Bij ABN Amro schoot dit aantal omhoog naar ongeveer 10.000. ING kreeg er in de eerste week van november alleen al bijna 10.000 nieuwe klanten bij.

 
Volgens cijfers van het ministerie van Financiën hebben 120.000 mensen een nieuwe spaarloonrekening geopend sinds een oproep van FNV begin oktober om dat te doen. Dat is een groei van 6 procent, wat een extra kostenpost vormt voor de overheid van 20 miljoen euro. De kosten voor werkgevers liggen op iets minder dan 15 miljoen euro.

 
Woensdagavond ging de Tweede Kamer niet in op een aanbod van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) om de regeling per direct te stoppen. Weekers reageerde daarmee op het CDA dat zich grote zorgen maakte over de oplopende kosten voor de schatkist. Maar een ruime Kamermeerderheid wil de spaarloonregeling gewoon tot einde van dit jaar openhouden.

 
Mensen die meedoen met de regeling kunnen een belastingvoordeel tegemoet zien van 200 tot 300 euro. De huidige spaarloonregeling en levensloopregeling worden naar verwachting in 2013 ingeruild voor de zogeheten vitaliteitsregeling.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Zo zie je maar weer. De Overheid snijdt
  zichzelf uiteindelijk goed in de vingers.
  Dachten ze de woningmarkt een impuls te
  geven over de ruggen van de werkende
  bevolking door met een verlaging van de overdrachtsbelasting meer huizen aan de man te brengen en uiteindelijk het verschil van 4 % terug te verdienen, weet en kleuter al dat die daar aanscherping van alle regels ter verkrijging van een hypotheek nooit zal lukken. Daar de burger steeds meer moet bezuinigen, omdat de overheid hulp aan Griekenland
  belangrijker vindt, kan de burger minder uitgeven en wordt vindingrijker en gaat
  derhalve profiteren van dit last minute
  spaarloonaanbod, dat, zo erkent de Overheid nu, meer geld gaat kosten, dan dat dit oorspronkelijk de bedoeling was.
  Rekenen en budgeteren hebben ze nog
  niet geleerd bij de Overheid.

 2. Andries Bongers op

  Dat de Overheid zichzelf goed in de vingers snijdt is maar marginaal. Feitelijk is dat per 1-1-2012 er geen Spaarloonregeling meer is voor ongeveer 3 miljoen werkenden (die tot nu toe meedoen). Stel het fiscale voordeel op 250 euro gemiddeld, dan hebben we het over een ordinaire fiscale bezuiniging van 750 miljoen euro per jaar! Overigens om nog mee te doen aan de Spaarloonregeling kan geheel buiten de banken om. Zie: hr-kiosk Spaarloon in eigen beheer