Eerste Kamer zet pensioenakkoord in de wacht

0

De Eerste Kamer heeft dinsdag besloten wetgeving voor uitvoering van het pensioenakkoord in de wacht te zetten.

Dat gebeurt op verzoek van demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken). De VVD-bewindsman had de Senaat begin deze maand gevraagd om aanhouding van zijn wetsvoorstel over onder meer verhoging van de AOW-leeftijd, zoals met werkgevers en de vakbeweging in het pensioenakkoord is afgesproken.

Kamp werkt nu met spoed aan een nieuw wetsvoorstel, omdat VVD en CDA in een crisisakkoord met D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben afgesproken de AOW-leeftijd sneller te verhogen dan met sociale partners is afgesproken. De Eerste Kamer besluit hoe ze verder omgaat met het oude wetsvoorstel zodra de minister meer kan zeggen over de nieuwe plannen.

Volgens het akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie stijgt de pensioenleeftijd volgend jaar met 1 maand om daarna in stappen uit te komen op 66 jaar in 2019 en in 2024 op 67 jaar. In het pensioenakkoord met sociale partners gaat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar.

Ouderenbond ANBO betwijfelt of het mogelijk is de wetgeving op korte termijn zo te veranderen dat de AOW-leeftijd al per 2013 omhoog gaat en of het dan ook nog technisch uitgevoerd kan worden. De bond had liever gezien dat het pensioenakkoord vanwege de evenwichtigheid in stand was gebleven.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.