Doorwerkende 65 plussers extreem betrokken en bevlogen

2

Medewerkers die doorwerken na hun pensioen zijn zeer betrokken bij de organisatie en zijn zeer bevlogen met hun werk bezig.

Dat signaleert Effectory op basis van recent, grootschalig onderzoek onder ruim 300.000 medewerkers in Nederland. Bijna 56% van deze leeftijdsgroep is betrokken en bevlogen.
Een vergelijking: van de groep 25-34 jarigen is 31% betrokken en bevlogen. Het gemiddelde van alle leeftijdsgroepen is 38%.  65 Plussers steken hier dus met kop en schouders bovenuit. Guido Heezen, directeur van Effectory, legt dit uit:

Wat is de meerwaarde van betrokken en bevlogen medewerkers?

“Betrokken en bevlogen medewerkers zijn innovatief, loyaal, creatief en klantgericht. Zij willen hun organisatie écht een stap verder helpen en zetten zich hier optimaal voor in. Een betrokken en bevlogen medewerker is over het algemeen goud waard voor een organisatie”Betrokkenheid en bevlogenheid zegt iets over de houding van medewerkers tegenover hun werk en hun werkgever. Dit is bij doorwerkende ouderen zeer positief. Het zegt niets over bijvoorbeeld flexibiliteit, dat bij ouderen weer wat lager scoort.”

Hoe is deze hoge betrokken- en bevlogenheid mogelijk na al die jaren?
Het ziet ernaar uit dat medewerkers die na hun 65e levensjaar doorwerken, hier in de meeste gevallen bewust voor kiezen en dit dan vol overgave doen. Een deel van de beroepsbevolking heeft geen keuze en moet nog door, hoewel zij daar eigenlijk geen energie meer voor hebben. Veel ouderen willen graag nog bezig blijven en zich nuttig maken. Zij hebben hier plezier in en vinden het prettig een dagelijkse invulling te hebben en een bijdrage aan de maatschappij te leveren. Zij hebben volop ervaring en de drive om zich in te zetten. Als zij hiervoor de ruimte krijgen en jongeren op weg helpen in hun carrière, plukken alle partijen hier de vruchten van. Voor werkgevers is dit een unieke, waardevolle groep mensen.”

Is een hoge betrokken- en bevlogenheid niet iets wat je zou verwachten bij jongere medewerkers?
“We zien inderdaad dat jonge, startende medewerkers ook erg betrokken en bevlogen zijn. Het percentage ligt in de leeftijdsgroep tot 24 jaar op ruim 40%. Maar na een aantal jaar zakt hun betrokken- en bevlogenheid behoorlijk in. De groep 25-34 jarigen scoort zelfs uitermate laag. Zij zijn kritisch geworden en hun aanvankelijke enthousiasme is getemperd. Na enkele jaren stijgt de betrokken- en bevlogenheid van medewerkers weer langzaam, tussen het 35e en 55e levensjaar schommelt het percentage continu een beetje tussen de 32 en 34%.  Na het 55e levensjaar daalt het percentage naar iets onder de 32%. En dan komt ineens de groep 65 plussers! Plotseling zien we dan die spectaculaire toename naar 56%. Hun bevlogen- en betrokkenheid overtreft daarmee zelfs die van jonge, startende medewerkers.”

Lees ook: ‘Flexibeler doorwerken na AOW-leeftijd

Bron: Effectory

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. JGJM Driessen op

  Hier een andere stelling:
  Bevlogen of niet:
  Medewerkers die na hun pensioen doorwerken bezetten een werkplek die ingevuld zou kunnen worden door een werkzoekende
  In feite steelt hij dus diens toekomst

 2. Miny Nales op

  wat is dit voor grote onzin.
  Straks moet ieder tot 67 jaar werken. Gaan die er ook op 65 jaar stoppen om zo de jongeren aan een baan te helpen? (kost je wat pensioen maar je doet een goede daad).
  Het is pure leeftijdsdiscriminatie dat mensen op 65 jarige leeftijd moeten stoppen.
  (omdat dat goed is voor hun gezondheid en nu ook om plaats te maken)
  Vrouwen stonden vroeger achter het aanrecht. Toen kwam de tijd dat het beter voor de economie was dat ze gingen werken.Nie alleen deeltijd maar ook een volledige baan.Wat gebeurde er? werkloze mannen gingen schreeuwen dat vrouwen thuis horen zodat de mannen weer een baan hebben.
  Zodra er een tekort aan werknemers is moet iedereen ineens werken en is het schande als je voor de kinderen zorgt of vroeg met pensioen gaat.
  Niet iedereen heeft de juist opleiding om een vacature op te vullen die vrijkomt waardoor er in bepaalde beroepen toch gaten ontstaan zodra iemand met pensioen gaat.
  En het is inderdaad zo dat 65+ erg bevlogen zijn met hun werk en erg flexibel zijn.
  Ze moeten niet werken maar kiezen er zelf voor.Ook zijn ze voor een werkgever goedkoper.