Doorwerken na AOW-leeftijd wordt makkelijker

3

Medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, worden volgens veel cao s automatisch ontslagen. Door een wetsvoorstel van minister Asscher wordt het eenvoudiger en goedkoper voor werkgevers om 65-plussers in dienst te houden of te nemen.

Als werknemers na hun 65e willen doorwerken, kan dat nu alleen als zzp’er of via een uitzendbureau. Asscher wil dat zij kans hebben op een normaal dienstverband, al dan niet in de vorm van een tijdelijk contract. Door zijn wet gelden de meeste werknemersverzekeringen niet meer, waardoor de AOW’ers goedkoper in te huren zijn. Dit geldt zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Omdat werknemers minder premie hoeven te betalen, wordt er minder ingehouden op hun loon. Hierdoor kunnen zij met een lager salaris genoegen nemen.

Een andere maatregel in de wet van Asscher is dat werkgevers niet langer verplicht zijn om twee jaar door te betalen wanneer een 65-plusser ziek wordt. Asscher stelde de maximum doorbetalingstijd op 6 weken, maar PvdA en de ChristenUnie pleiten voor 13 weken.

Asscher kon op veel steun rekenen van coalitiegenoot PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en het CDA. De SP en de vakbonden zijn tegen de wet omdat zij bang zijn voor verdringing op de arbeidsmarkt. Als werkgevers goedkope 65-plussers in dienst kunnen nemen, kan de groep die net iets jonger is achter het net vissen. Asscher zegt dat hij daartegen maatregelen heeft genomen. Het Centraal Planbureau verwacht dat het zal meevallen met de verdringing.

Bron: ANP

Lees ook: We gaan steeds later met pensioen en Werknemer blij met verplicht pensioen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. JGJM Driessen op

  Terwijl de 50+er die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt nauwelijks meer aan bod komt als hij een baan heeft, gaat meneer Asscher het nog moeilijker voor hem maken door personen die al AOW ontvangen voor de werkgever nog goedkoper te maken.
  Verre van sociaal, dus.
  Meneer Asscher, denk aub aan de mensen die een baan nodig hebben ipv aan personen die zeker zijn van hun AOW!

 2. JGJM Driessen op

  Helaas een klein foutje in de tekst:
  ‘als hij een baan heeft’ moet zijn ‘als hij een baan nodig heeft.’

 3. Hans Boogaard op

  Ik gun iedereen het recht op doorwerken. Maar dit opent voor werkgevers de weg naar goedkope arbeidskrachten. Onder strikte voorwaarden zou het mogelijk moeten zijn. Er mag echter geen verdringingseffect optreden voor werkzoekenden die nog niet de gerechtigde AOW-leeftijd hebben bereikt.