Doorwerken na AOW aantrekkelijk voor werkgevers

0

AOW’ers die graag willen doorwerken worden vaak doorgestuurd naar een uitzendbureau of moeten aan de slag als zzp’er. Vanaf volgend jaar hoeft dit niet meer. Doorwerken na AOW op basis van een arbeidsovereenkomst moet voor hen de toekomst zijn. De Eerste Kamer heeft hierover ingestemd met een wetsvoorstel van minister Asscher.

Voor de werkgever is het erg aantrekkelijk om een AOW’er langer in dienst te houden. Op financieel gebied heeft de werkgever weinig te verliezen. Iemand met een AOW-uitkering heeft geen recht op WIA, dus bij ziekte hoeft het loon maar voor dertien weken doorbetaald te worden, in plaats van twee jaar. In 2018 wordt dit mogelijk nog maar zes weken. Ook hoeft er geen transitievergoeding betaald te worden bij ontslag, ook niet wanneer een AOW’er in vaste dienst is genomen en daarna ontslagen wordt.

Doorwerken na AOW

Daarnaast is de opzegtermijn van het contract maar één maand. Wel worden werkgevers in de publieke sector verplicht om doorwerkende AOW’ers als eerste te ontslaan bij een reorganisatie. Op deze manier word verdringing van niet AOW-gerechtigden voorkomen.

Voor AOW’ers zijn er ook meer mogelijkheden. Een AOW’er heeft na deze aanpassingen namelijk recht op ten minste het minimumloon en indien er een cao van toepassing is binnen een organisatie, moeten zij dit cao-loon ontvangen.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.