Donner: Kamer moet snel AOW-leeftijd verhogen

2

Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) roept de Tweede Kamer op haast te maken met verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens Donner moet de Kamer nog dit najaar wetgeving behandelen om de AOW-leeftijd te verschuiven van 65 naar 67 jaar.

Dat maakte de minister woensdag duidelijk tijdens een debat over de financiële problemen bij pensioenfondsen. In de Kamer is veel ophef, omdat sommige fondsen door hun lage dekkingsgraden mogelijk moeten snijden in de uitkeringen aan gepensioneerden.

Dat mensen steeds ouder worden, is een belangrijke reden dat de pensioenbuffers onder druk staan. Door de stijgende levensverwachting moet er meer in kas zijn om de pensioenuitkeringen te blijven garanderen. Maar als mensen later stoppen met werken, scheelt dat weer in de verplichtingen.

Alleen de SP maakte duidelijk niet voor een hogere AOW-leeftijd te zijn. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt stelde dat de lage rekenrente ervoor zorgt dat de pensioenbuffers onnodig laag gewaardeerd worden. Hij wil dat met een andere rente wordt gewerkt om kortingen op de pensioenuitkeringen te voorkomen.

Maar volgens Donner is dat ,,de kop in het zand steken”, omdat met een andere rekenrente de financiële problemen niet weg zijn. Problemen zouden alleen worden weggedefinieerd en doorgeschoven naar volgende generaties.

De minister verweet de SP zich als enige te verzetten tegen een maatregel die pensioenfondsen wel helpt: verhoging van de AOW-leeftijd. ,,Wie zal dat geloven? Omdat de SP niet voor verhogen van de AOW-leeftijd is, is de SP schuldig aan kortingen op pensioenen”, aldus een verontwaardigde Ulenbelt.

Donner zei dat fondsen de uittreedleeftijd van werknemers in de aanvullende pensioenen pas kunnen verschuiven als de Kamer aan de slag gaat met de hogere AOW-leeftijd. Verder zei hij met werkgevers, vakbonden en pensioenkoepels te spreken over het aanpassen van pensioenwetgeving aan nieuwe ontwikkelingen.

Vorige maand werd bekend dat bij veertien fondsen kortingen dreigen op de uitkeringen. Door verder dalende rekenrente en stijgende levensverwachting, wordt gevreesd dat meer fondsen volgen. Maar volgens Donner is er nog tijd om maatregelen te nemen. Nieuwe fondsen waarvoor ‘afstempelen’ van uitkeringen dreigt, hoeven dat pas, indien nodig, 1 april 2012 definitief uit te voeren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ik als leek in deze begrijp een ding niet. Het is toch allang bekend dat mensen steeds ouder worden. Dat is toch niet plotseling gebeurd. Dat er niet veel eerder actie is ondernomen, door de experts van de pensioenfondsen.

  2. Ik vind het een schande dat de arbeider, jan pet de pet, wederom de dupe is van de gedachtegang van de heer Donner. Het moet een ieder vrij staan om, na 40 arbeidsjaren, te gaan genieten van zijn/haar vrije tijd zonder hierbij gekort te worden op de AOW. Er is meer tussen hemel en aarde dan alleen als robot ingezet te worden om huidige 24 uurs economie draaiende te houden.
    Daarnaast roept Donner wel zo leuk dat er doorgewerkt moet worden tot aan 67 jaar, doch de heer Donner zal hiertegenover werkgaranties af moeten dwingen. Hij weet als geen ander dat binnen iedere onderneming eerst de oudjes (50+), om wat voor reden dan ook, bij het grof vuil worden neergezet. Vervolgens komen deze oudjes nimmer meer aan het werk.
    Werkgevers denken alleen in getallen en dan vooral welk getal zij zichzelf jaarlijks kunnen toebedelen.