DNB: Meer maatwerk in pensioenstelsel nodig

0

De Nederlandsche Bank (DNB) pleit voor meer maatwerk in het pensioenstelsel. Volgens DNB kan dit bereikt worden door onder andere onderscheid te maken naar inkomen.

Een van de voorstellen uit de pensioenvisie van DNB is dat de hogere inkomens minder pensioenpremie gaan inleggen. Hierdoor zou ‘oversparen’ voorkomen moeten worden. Zo kunnen er miljarden euro’s vrijvallen, die de betrokken werknemers kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hun hypotheek af te lossen, meer te besteden of vrijwillig te sparen.

Dit pleidooi is opvallend, omdat veelverdieners dit jaar al beperkt zijn in hun pensioenmogelijkheden. Zo mogen zij sinds 1 januari de pensioenpremies over hun salaris boven 100.000 euro niet meer aftrekken. DNB vindt dit niet voldoende en wil nog meer beperkingen inbouwen. De toezichthouder schetst dat mensen met een hoog inkomen vaak een eigen huis hebben, een aanzienlijk financieel vermogen en meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt op latere leeftijd. Daarom hoeft deze groep niet verplicht zoveel te sparen als nu.

Concreet stelt DNB voor dat de pensioenpremie en de opbouw in de toekomst geleidelijk afnemen, naarmate het inkomen stijgt. Vanaf welke inkomensgrens dit zou moeten stelt DNB niet, maar die ligt dus ergens onder de € 100.000. Ook laat de centrale bank zich niet uit over hoe groot die verlaging van de inleg dan zou moeten zijn. De maatregel komt volgens de toezichthouder tegemoet aan de behoefte aan maatwerk. Mensen kunnen boven een bepaald bedrag immers zelf beslissen of ze dat geld bijvoorbeeld in hun huis steken, in de studie van hun kinderen of in meer pensioen via een spaarproduct.

Bron: FD.nl

Lees ook: Nederlanders maken zich zorgen om pensioen en Jongeren minder behoefte aan pensioen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.