Dekkingsgraad pensioenfondsen verder gedaald

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen stond eind mei op 95 procent, een daling van 4 procentpunten vergeleken met april. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt, dat de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad dagelijks bijhoudt.

Met de daling komen de pensioenfondsen verder af te staan van de vereiste dekkingsgraad van 105 procent. De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfondsen op termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen.
 
De daling van vorige maand is volgens Aon Hewitt vooral het gevolg van de sterk gedaalde rente. De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op de pensioenfondsen, bepaalde eind vorig jaar dat de fondsen moeten rekenen met de gemiddelde marktrente over de afgelopen 3 maanden, in plaats van met dagelijks wisselende rentekoersen. Zonder deze methode was de dekkingsgraad nog verder gedaald.

De aandelen- en grondstofmarkten zorgden in mei eveneens voor een tegenvallend rendement voor de pensioenfondsen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.