AOW vanaf verjaardag

7

Met ingang van 1 januari 2012 gaat het AOW-ouderdomspensioen niet meer in op de eerste dag van de maand waarin iemand de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar met ingang van de dag waarop die leeftijd bereikt wordt.

Minister Kamp heeft hiervoor vorige week een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. In het regeerakkoord is dit afgesproken om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het kabinet om de overheidsfinanciën weer gezond te maken.

In de Algemene Ouderdomswet (AOW) is er nu nog verschil tussen de leeftijd waarop recht op ouderdomspensioen volgens die wet ontstaat (de pensioengerechtigde leeftijd) en de datum waarop het AOW-ouderdomspensioen ingaat (de ingangsdatum). Nu ontstaat recht op ouderdomspensioen nog bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar en gaat het ouderdomspensioen in op de eerste dag van de maand waarin iemand 65 jaar wordt. Dit is bij de totstandkoming van de wet in 1957 bepaald. Dit is toen alleen om administratieve redenen zo geregeld.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Dat is weer mooi geregeld van Den Haag. In vele CAO’s is het nog steeds zo dat werknemers uit dienst gaan met ingang van de eerste dag van de maand dat zij 65 worden.

 2. Wat een grap. Ik word op 30 april 65 en ik moet dus de vollemaand wachten op de eerste aow-betaling.
  Aprilgrap????

 3. Corrie Jaarsma-Bronger op

  Een onzinnig voorstel: Mijn voorstel is om de partner vergoedingen aan banden te leggen. Als mijn partner 65 wordt ben ik 63 jaar. Hij krijgt dan voor MIJ een vergoeding van ? 700,00 als ik geen inkomen uit arbeid heb. Maak een wet waarin je aangeeft dat de partner GEEN vergoeding krijgt. Waarom heeft mijn partner recht op een vergoeding voor mij, als hij 65 jaar wordt. Een oude uitspraak ”een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” geldt toch al jaren! Laat de AOW gewoon op de eerste van de maand ingaan!! Dan ben je goed bezig!

 4. Ingrid van der Linden op

  Gewoon niet normaal.
  De CAO’s zijn nog niet aangepast.
  De pre-pensioenregeling nog niet aangepast
  Mijn werkgever is ook blij dat er een oude werknemer stopt.

  Waar kan ik het verschil van die maand declareren.

 5. Ook bij mijn bedrijf is de CAO nog niet aangepast en heb ik een gat van 3 weken
  hoe wordt dit opgelost???

 6. Ik krijg dan 28 dagen geen geld. Ik zit nu in de ww. en die stopt ook op de laatste dag voor de maand waarin je 65 wordt. Dit is toch stelen?