AOW-leeftijd versneld omhoog

8

Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Klijnsma om de AOW-leeftijd versneld te verhogen. De AOW leeftijd gaat vanaf 2016 naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Dit voorstel was al aangekondigd in het regeerakkoord.

De AOW-leeftijd wordt nu vanaf 2016 in stappen van 3 maanden verhoogd en vanaf 2018 in stappen van 4 maanden. Vanaf 2022 wordt de leeftijd voor AOW gekoppeld aan de levensverwachting. De verhoging vindt plaats volgens onderstaand tijdspad.

Kun je het schema niet goed zien? Klik dan hier.

Bron: Rijksoverheid.nl

Lees ook: Kabinet vraagt advies over pensioenen en ‘Wees niet bang, pensioen is best leuk’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

8 reacties

 1. Dick Klinkhamer op

  Heel bijzonder allemaal.
  Er zit namelijk een totaalverschil in levensverwachting tussen man en vrouw. 
  En de levensverwachting van laaggeschoolden is een behoorlijk aantal jaren minder dan de geschoolde medemens.
  Neem eens de moeite om te kijken bij Nationaal Kompas Volksgezondheid naar de cijfers van 2012. Kijk bv eens naar iemand met geboortejaar 1950 (gaat dit jaar met AOW) en bv 1958 (mijn bouwjaar maar). Het verschil in einddatum arbeidszame leven (65+3 mnd en 67+6 mnd is totaal niet terug te voeren op de statistische cijfers.

  Levensverwachting op 65 jaar eind lftd
  jaar mannen vrouwen verschil man vrouw
  1950 14,39 14,94         0,55    79,39 79,94
  1958 14,55 15,82         1,27    79,55 80,82

 2. Stien Huisman op

  Is er binnen de politiek ook een minister die zorgt dat er werk is voor de mensen die er door de Rijksoverheid worden uitgegooid omdat ze daar als flexkracht niet langer dan 3,5 jaar mogen werken? Mensen die misschien straks wel een periode van bijna 3 jaar moeten overbruggen en waar de WW dus ook deze periode niet meer dekt? Waar blijft al het geld van de belastingbetaler? In wiens grote zakken verdwijnt al dat geld? Ik mag hopen dat de belastingbetalers op tijd wakker worden en zich niet langer laten bestelen door de politiek en de overheid. Beide instanties beginnen al aardig op onze bankinstellingen te lijken.

 3. C. Franco op

  Ik begrijp niet waarom er nog altijd niet gekeken wordt naar het aantal arbeidsjaren en deze op maximaal 45 te stellen. De lager geschoolde medemens, heeft vaak een baan waar hij/zij relatief zware lichamelijke arbeid moet verrichten. Deze mensen zijn ook vaak al sinds hun 15e/16/17e jaar aan het werk terwijl de hoger opgeleide pas op zijn 27e voltijds aan het werk gaat. Daar waar de lager geschoolde op zijn 60e of 63e al aan 45 arbeidsjaren zit, komt de hoger opgeleide hier pas 10 jaar later aan. Deze hoger opgeleidde met zijn/haar lichamelijk relatief minder inspannende baan, kan daardoor inderdaad makkelijk tot z’n 67e door, maar ik vind het een onzinnige verwachting voor de andere groep. Toch wordt hier nog altijd niet naar gekeken.

   

 4. Jopie Nieuwland op

  Waarom komt niemand uit de politiek op het idee dat de verhoging van de AOW leeftijd de jeugdwerkeloosheid in de hand werkt? Een hele generatie volgt momenteel een opleiding om na afstuderen tot de conclusie te komen dat er geen werk voor hen is. De arbeidsplaatsen worden namelijk door 65+ mensen ingenomen. Als ze eindelijk aan de beurt zijn, worden ze nergens meer aangenomen, want: geen ervaring en te duur.

 5. Daphne Castricum op

  Interessante argumenten Dick Klinkhamer en C. Franco!

  – Vrouwen leven langer en zouden daarom langer moeten werken?

  – Laagopgeleiden hebben een ongezonde(re) leefstijl waardoor ze korter leven; óf laagopgeleiden hebben een fysiek zwaardere baan waardoor ze korter leven? Of allebei?

  – En wat te doen met al die uitzonderingen? Vrouwen die korter leven, laagopgeleiden die gezond leven en een kantoorbaan hebben. O nee, wacht: dat is juist de meest ongezonde baan aangezien zitten het nieuwe roken is. En ik ben zelf als hoger opgeleide reeds sinds mijn 15e aan het werk.

  Met al die factoren en uitzonderingen valt geen rekening te houden wanneer je beleid en/of wet- en regelgeving ontwikkelt. Daarom is het noodzaak je te baseren op ‘gemiddelden’ en iedere monnik een gelijke kap te geven. Of zijn jullie ook voorstander voor verschillende prijzen in de supermarkt: een brood kost 0,50 Euro voor de minima, 1,50 Euro voor Jan modaal en 3,00 Euro voor de grootverdiener?

 6. Dick Klinkhamer op

  Iedere monnik heeft nu juist geen gelijke kap, maar wel een gelijke kostprijs en einddatum. De wet is van 1956. Tijd om nog eens kritisch te kijken of het systeem nog wel van deze tijd is. Juist in deze tijd waarin de hang naar modernisering zo groot. Want alleen gaan zitten roeren in de pot van langer doorwerken voor iedereen gaat het ook niet worden.

 7. Hanneke Kock op

  Hanneke
  IK ZEG 40 dienstjaren en KLAAR er mee .Geef jongeren een kans .Wie wil ze er nu nog bijscholen als je 60+ bent steek dat geld in de jongeren zo dat vak kennis bewaard blijft en opbloeid .iedere keer als ik bijna bij mijn PENSIOEN ben komen er weer maanden bij en als ik dan eindelijk kan stoppen dan heb ik 53 jaar gewerkt een leeftijd waar ze 10 jaar geleden bijna met PENSIOEN gingen .Mijn kleinkinderen zijn mss al aan het werk en OMA ook hoe verzin je het .Straks kan oma met de buurt/belbus naar het werk en de rollator achterin .Na je 65 jaar moet je toch ook al gekeurt worden voor je rijbewijs ???? Nou Jet wie is weer de LUL???Juist ja JAN MET DE PET FYSIK gezien hebben die de zwaarste beroepen bedankt hoor.

 8. Thea van wetten op

  Ik werk erg graag. Ik ben nog aan een nieuwe functie begonnen op mijn 59 ste jaar dus nu 1.5 jaar geleden. Op mijn 58ste had ik al 40 jaar full time gewerkt ( 1 kind gekregen met 10 weken zwangeschapverlof )
  Mijn koers van fultime werken lag op 64/65 jaar en nu wennen aan 67 is een grote stap en heb ik zelfs 49 jaar gewerkt!~
  Er moet worden nagedacht over mogelijkheden om deeltijd pensioen/aow te krijgen, demoveren niet alleen op kosten van de werknemer (maak het aantrekkelijk).