AOW-leeftijd in 2030 naar 68 jaar

10

De AOW-leeftijd stijgt in 2030 waarschijnlijk naar 68 jaar. Dat blijkt uit nieuwe bevolkingsprognoses van het CBS. De stijging van de AOW-leeftijd tempert de krimp van de potentiële beroepsbevolking.

Door de stijgende AOW-leeftijd groeit de potentiële beroepsbevolking. In 2040 zullen 0,8 miljoen 65-plussers bij de potentiële beroepsbevolking horen. De potentiële beroepsbevolking bestaat uit alle inwoners tussen de 20 jaar en de AOW-leeftijd. In 2040 bestaat deze groep naar verwachting uit 10,1 miljoen personen. Het CBS schat dat Nederland in 2040 een inwonertal heeft van 17,8 miljoen personen, dat is een miljoen meer dan in 2012.

Levensverwachting

Het regeerakkoord voorziet in een stapsgewijze stijging van de AOW-leeftijd van 65 jaar nu naar 67 jaar in 2021. Na 2021 worden verdere stijgingen bepaald door de ontwikkeling van de levensverwachting. De laatste prognoses voorzien een toename van de resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd van 19,5 naar 22,5 jaar in 2040. Nog twintig jaar later is deze gestegen naar 24,9 jaar. Volgens die berekening zijn mensen in 2030 op 68 jarige leeftijd pas AOW-gerechtigd.

Vergrijzing

Het aantal 65-plussers neemt tussen 2012 en 2040 toe met 2 miljoen. Vanaf 2040 is 26 procent van de bevolking 65-jaar of ouder, zo is de verwachting. Dit jaar is dat nog 16 procent. De vorige prognose van het CBS schetste nog een afname van het aantal 65-plussers na 2040. Die daling komt er volgens de nieuwe prognose niet. Dat komt door de verhoogde vooruitzichten van de levensverwachting.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

10 reacties

 1. Harry Joosten op

  De laatste alinea “Vergrijzing” laat nog maar eens zien dat prognoses maar prognoses zijn. Fijn dat we steeds ouder worden, als we dan ook nog gezond en gelukkig mogen zijn, prima. Als dan ook nog de groeiprognose uitkomt met ??n miljoen Nederlanders in 2040 dan ontstaat er mogelijk vanaf dat moment meer evenwicht tussen stijgende levensverwachting en premiebetalers.

 2. Frans Wuijts op

  De nagalm van de slavernij in ons onvrije arbeidsbestel wordt daarmee in 2030 met 3 jaar opgerekt.

 3. Gebrek aan visie en/of politieke wil is de orzaak dat we nu pas dit issue hebben Hadden we rum 30 jaar geleden al kunnen voorspellen. Wen er maar aan, het “luilekkerland” idee onstaan in de periode Den Uijl, is niet duurzaam en dus onhoudbaar. Dan gaan we er gemakshalve ook maar vanuit dat we economische groei behouden! Kortom werk aan de winkel voor iedereen, dat is de beste remedie.

 4. Andries F. Bongers op

  Al in 1917 werd de pensioengerechtigde leeftijd op 65 jaar gesteld. Sinds die tijd is de levensverwachting met meer dan 10 jaar toegenomen. Ging men vroeger meestal al op 16 jaar werken. Nu is 26 jaar geen uitzondering. Je hoeft toch geen rekenwonder te zijn om te beseffen, dat of de premie niet op te brengen is, of het pensioen drastisch verlaagd moet worden of de pensioenleeftijd met sprongen omhoog moet. Ja helaas hebben we dat al bijna 100 jaar nagelaten. En werken kan best leuk zijn. Ik ben bijna 72 jaar 🙂 Zie nijn columns op hr-kiosk

 5. Nonsens die zgn leeftijdsverwachting; dit is gewoon weer een excuus om niet te lang pensioen te betalen; laat die oudjes maar langer doorwerken (lees vette pensioenpremie betalen). Ik noem het ‘verborgen’ euthenasie; langer doorwerken, minder pensioen uitkeren, premies en eigen risico ziektekostenverzekering zo belachelijk hoog maken dat die oudjes dit niet meer kunnen betalen; voorzieningen niet meer vergoeden, tja, zo kom je vanzelf wel van die oudjes af.

 6. Vivian van Santen op

  Ik kan het niet anders dan eens zijn met de heer Bongers, wat een utopie om te denken dat we alsmaar door kunnen gaan met consumeren tot we erbij neervallen.We zitten in een dijk van een recessie, we komen aan alle kanten geld te kort, het aantal pensioengerechtigen daalt en de ontgroening stijgt. Er zullen steeds minder mensen zijn die steeds meer ouderen moeten onderhouden. Ooit klopte het, maar nu is dat toch geen houdbare situatie meer? Dus stop met het zelfmedelijden en ga gewoon aan het werk! En voor wat betreft die verborgen euthanasie: ik ben het met u eens dat het zorgstelsel op dit moment geen schoonheidsprijs verdient, maar ik vind uw mening wel erg eenzijdig en gechargeerd. Overigens zou ik, als ik zo’n mening zou verkondigen ook een vent zijn en mijn naam erbij schrijven…

 7. Ik denk juis dat de huidige generatie minder oud wordt dan de generatie die nu met pensioen is omdat de huidige generatie minder gezond leeft.

 8. peter krijgsman op

  Ik denk dat wij zoals altijd weer bedrogen
  worden,ik kijk in de krant en ziet veel mensen onder de 65 die het niet gehaald hebben,als het pensioen eens gebruikt word zo als het moet en niet ergens anders voor dan was er niet tekort.
  Peter

 9. Astrid Peters op

  Dat is hem nou juist meneer Bongers en mevrouw van Santen. Er zijn veel werknemers die inderdaad op hun 14de, 15de of 16de jaar begonnen zijn met werken. Dat er voor deze mensen geen uitzondering gemaakt wordt vind ik schandalig. Deze mensen hebben meestal weinig scholing en de zwaarste beroepen! Na meer dan 40 jaar werken zijn deze mensen op. Hiervoor had echt een uitzondering gemaakt moeten worden. En hoe zit het met de jeugdwerkloosheid omdat de ouderen niet met vervroegd pensioen kunnen??

 10. Leuk om iedereen door te laten werken tot ze niet meer kunnen.

  Het bedrijfsleven wil graag van de ontslag vergoeding af omdat ze de bui al zien hangen.

  Om straks al die oude medewerkers die weinig meer bijdragen te moeten betalen zien ze niet zitten. Duur in salaris en duur in pensioenkosten!

  Daarom: weg met de ontslagvergoeding en binnenkort de hemelsluizen open voor de 55 plussers.

  In het verleden werden deze mensen geloosd via prepensioen en allerlei andere fiscaal aantrekkelijke maatregelen, maar dat kan nu niet meer.

  Binnenkort heeft de Nederlandse maatschappij te maken met een enorm probleem: bijna een miljoen werkloze 55 plussers die niemand meer wil.

  In de jaren 80 hadden we het probleem van de jeugdwerkloosheid, binnenkort zullen we kennis maken met het probleem van de ouderenwerkloosheid.

  Dat probleem zijn we op dit moment met zijn allen hier aan het maken.

  Ouderenwerkloosheid, knoop het woord maar goed in je oren, want je zult er nog vaak van horen!