AOW-leeftijd blijft voor drie jaar gelijk

0

De AOW-leeftijd stijgt voorlopig tot 2022. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt officieel vast dat de AOW van 2022 tot en met 2024 gelijkt blijft.

De AOW-leeftijd gaat in 2024 niet omhoog, dus blijft in 2022, 2023 én 2024 gelijk. Dat betekent dat mensen ook in 2024 recht hebben op AOW vanaf 67 jaar en drie maanden. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dit vast op basis van de jaarlijkse levensverwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en een wettelijk vastgelegde formule voor de vaststelling van de AOW-leeftijd.

Levensverwachting

Op dit moment is de AOW-leeftijd 66 jaar, volgend jaar wordt dat 66,4 jaar. Tot 2022 gaat de AOW langzamerhand omhoog. De AOW-leeftijd wordt vanaf 2022 automatisch aangepast aan de levensverwachting. Eventuele verhoging wordt vijf jaar van tevoren aangekondigd. Zo hebben mensen de tijd om onder meer extra te sparen voor hun (aanvullend) pensioen.

De levensverwachting stijgt waarschijnlijk lichtelijk in 2024, maar niet zo hard dat de leeftijd moet worden aangepast. Jaren geleden werd de leeftijd in 2022 en 2023 ook vastgesteld op 67 jaar en drie maanden. Desondanks blijft de levensverwachting op langere termijn wel stijgen. Dit gebeurt echter niet gelijkmatig.

Wijzigingen 2019

Het nieuwe jaar komt steeds dichterbij. Het kabinet gaat veranderingen aanbrengen in onder meer de transitievergoeding, de lasten op arbeid, de looptijd van de 30%-regeling en het pensioenstelsel. In deze whitepaper alles over arbeidsrecht, fiscaal recht en pensioen.

Download de whitepaper

 

 

Bron: SWZ

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.