AFM wil financiële bijsluiter pensioenen

0

Pensioenfondsen moeten beter communiceren met de consument. Oud-minister Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit voor een financiële bijsluiter voor pensioenen.

Deelnemers kunnen hierdoor in een oogopslag helderheid krijgen over de complexe pensioenregeling.

Hoogervorst stelt dit binnenkort voor aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken), zo meldde de toezichthouder zaterdag. Pensioenfondsen hanteren nu nog een indexatielabel. Dit label laat aan de hand van muntjes zien in welke mate de pensioenen in de eerstvolgende vijftien jaar naar verwachting meegroeien met de prijzen. Hoogervorst vindt dat dit product niet meer van deze tijd is en dat het onvoldoende inzicht geeft in de kosten van de regeling.

Ook andere complexe financiële producten zoals beleggingsverzekeringen, hypotheken en verzekeringen hebben een financiële bijsluiter. De AFM verplicht de aanbieders zo’n document beschikbaar te stellen, maar de consument moet er wel zelf om vragen.

Pensioenfondsen zouden met een financiële bijsluiter eenvoudig informatie kunnen bieden over bijvoorbeeld de dekkingsgraad, de indexatie en de aard van het nabestaandenpensioen. Mensen moeten zo duidelijker zicht krijgen op de kwaliteit en de kosten van de pensioenregeling.

Lees ook:
> Vijf vragen over het Nederlandse pensioenstelsel
> ‘Werknemers moeten pensioenbewuster worden’
> Pensioen ABC

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.