Adviescollege: hogere AOW-leeftijd uitstellen

0

De geplande verhoging van de AOW-leeftijd van 65 jaar met een maand volgend jaar moet een jaar worden uitgesteld.

Dat zegt het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) van de overheid. Het adviesorgaan reageert op het wetsvoorstel dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft opgesteld naar aanleiding van het plan van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie om volgend jaar al te beginnen met verhoging van de pensioenleeftijd.

Volgens Actal zorgt de verhoging van de AOW-leeftijd voor extra regeldruk bij burgers en is meer voorbereidingstijd nodig. Burgers moeten voldoende geïnformeerd worden om hun persoonlijke financiële situatie goed in te kunnen schatten en daarbij gewezen worden op hun rechten en plichten. De overheid kan het volgens het adviesorgaan niet laten bij een algemene voorlichtingscampagne.

De Raad van State wees Kamp al eerder op de krappe voorbereidingstijd. Maar daarop zei de minister dat hij de verantwoordelijke instantie, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), om een uitvoeringstoets heeft gevraagd. Hieruit bleek volgens hem dat de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd vanaf 1 januari 2013 ‘krap en risicovol wordt, maar niet onmogelijk wordt geacht’.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.