ABP voorziet lager pensioen jongeren

1

Door de plannen van VVD en PvdA lijkt het halen van een pensioen van 70 procent van het gemiddelde inkomen verder uit beeld te raken.

Het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft dat dinsdag gezegd in reactie op het regeerakkoord.

Daarin staat dat de jaarlijkse pensioenopbouw met 0,4 procent wordt verlaagd, na een eerdere verlaging van 0,1 procent. Dat lijkt niet veel, maar leidt bij een pensioenopbouw van 40 jaar tot een pensioenbedrag dat ongeveer 20 procent lager is, aldus ABP. Voor jongeren wordt het hierdoor moeilijker eenzelfde pensioen op te bouwen als gepensioneerden van nu, zegt het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijzend personeel.

ABP heeft ook moeite met het invoeren van een grens voor de aftrekbaarheid van pensioenpremies. Boven een inkomen van 100.000 euro zijn de premies straks niet meer aftrekbaar voor de belasting. ,,Als grenzen in de toekomst verder verschoven worden, zou uitholling van het stelsel dreigen.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. De uitholling van de pensioenen is al tijden bezig; opheffen partnertoeslag AOW vanaf 2015, verschuiven pensioenleeftijd (niet op 1e van de maand maar pas op datum 65e verjaardag, en de komende jaren steeds later met pensioen). Straks zelfs afhankelijk van de levensverwachting dus nog later. En nu de beperking van de aftrek, momenteel bij een inkomen van ? 100.000,00 maar in de toekomst met een pennestreek aan te passen zodat ook Jan Modaal hier last van gaat krijgen.
    Kortom; als je vertrouwt op de overheid (en cao-afspraken) voor een goed pensioen, ben je erg na?ef. Mijn advies is om zelf te zorgen voor een appeltje voor de dorst, want een ander doet het niet voor je.