Zes geheimen voor het creëren van een innovatieve cultuur

0

Leiders zien creativiteit als de belangrijkste competentie. De omgeving van organisaties wordt steeds complexer. Dit vraagt om een nieuwe manier van denken.

En veel leiders denken dat hun organisatie dit vermogen (nog) niet heeft. Leiders moeten dus drastische stappen nemen om ervoor te zorgen dat hun organisatie concurrerend blijft.
 

Zes bouwstenen voor een succesvolle, innovatieve organisatie:

  1. Kom tegemoet aan de wensen van de werknemers. Medewerkers moeten goed in hun vel zitten. Begin daarom als organisatie met het in kaart brengen van (individuele) behoeften. Leg daarna vast hoe succes eruit ziet en waar medewerkers op afgerekend worden. Laat medewerkers zoveel mogelijk vrij om de gestelde doelen te bereiken.
  2. Leer medewerkers hoe ze creatief kunnen zijn. Door training kunnen medewerkers hun creatieve vermogens beter gebruiken.
  3. Moedig passie aan. Zoek naar manieren om medewerkers, op alle niveaus, de ruimte te geven om hun interesses en passies te volgen en hun unieke talent te ontwikkelen.
  4. Maak het werk betekenisvol. Mensen voelen zich beter als ze positief kunnen bijdragen aan een groter, beter geheel. Om echt gemotiveerd te zijn, moeten mensen het gevoel hebben dat ze bijdragen aan iets dat er echt toe doet. Leiders moeten dus een betekenisvolle missie vaststellen en deze doorvertalen naar hun medewerkers.
  5. Zorg voor voldoende tijd. Creativiteit heeft tijd nodig, zonder druk en deadlines. En juist hier ontbreekt het in de meeste organisaties aan. Maar juist om beter te worden als organisatie, zal er tijd vrijgemaakt moeten worden voor het creatieve proces.
  6. Zorg voor afleiding. Mensen kunnen ongeveer 90 minuten achter elkaar geconcentreerd werken. Om creativiteit op gang te brengen is (daarna) afleiding noodzakelijk. Dat kan een rondje lopen zijn, naar muziek luisteren of een stuk autorijden. Ook fysieke inspanning zorgt voor creatieve invallen. 

Om op langere termijn succesvol te zijn moeten organisaties investeren in hun personeel. Ze moeten niet alleen focussen op het hier en nu, maar ruimte geven aan medewerkers om creatief te zijn.
Op het blog van Harvard worden deze principes verder uitgewerkt. 

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.