Wie moet Chief Collaboration Officer worden?

0

Organisaties hebben een Chief Collaboration Officer (CCO) nodig.

Binnen een organisatie gaat het om het verbinden van verschillende afdelingen. Nu zijn HR, Marketing en Sales nog gescheiden afdelingen. Ook tussen verschillende business units of vestigingen wordt niet effectief samengewerkt. Een succesvolle organisatie vraagt echter om nauwe interne samenwerking. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat met externe partijen wordt samengewerkt. Dit alles moet gestimuleerd en gecoördineerd worden. Dit vraagt om een gespecialiseerde directeur, aangezien de CEO over het algemeen te weinig tijd daarvoor heeft.

Op zijn vijf ‘natuurlijke’ kandidaten voor deze functie (in grote organisaties). De huidige CIO, de huidige CFO, het huidige hoofd strategie, de huidige COO en natuurlijk de huidige Human Resources Directeur.
Deze laatste is een geschikte kandidaat omdat hij of zij kennis heeft van incentives, beoordelingssystematieken, promotiecriteria en talentmanagement. Allemaal belangrijk bij het bevorderen van een goede samenwerking. Hij of zij moet wel meer gaan samenwerken met de IT-verantwoordelijke, om een meer holistische benadering van samenwerking te bewerkstelligen.

Wat moet een CCO doen? Ten eerste het gesprek aangaan met de CFO en de verantwoordelijken voor strategie om te bepalen welke strategische issues opgelost kunnen worden met samenwerking. Daarna moet een business case gemaakt worden. Vervolgens moeten afspraken gemaakt worden met lijnmanagers om doelstellingen vast te stellen met betrekking tot samenwerking. De volgende stap is de gehele organisatie in lijn brengen om de business case te realiseren. Daarin speelt HR een zeer grote rol. Beoordelingssystemen, beloningsbeleid en ontwikkelsystemen bepalen het succes van samenwerkingsinitiatieven.

De CCO heeft alle disciplines in een organisatie nodig om effectieve samenwerking tot stand te brengen. Samenwerking begint dus bij hem of haar. Leading bij example!

Op het blog van Harvard is de uitgebreide versie van dit artikel te vinden, inclusief een beschrijving van de andere kandidaten voor de functie van CCO. 

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.