Werknemers voelen zich massaal onbenut

0

Maar liefst 85 procent van de werknemers denkt dat ze veel effectiever op hun werk zouden kunnen zijn, als hun vaardigheden maar beter benut zouden worden. Doordat leidinggevenden het ware potentieel van mensen niet zien, komen mensen (volgens zichzelf dus) niet tot volle bloei op kantoor.

Bij dit Canadese onderzoek hebben ze er ook maar meteen een geldbedrag aan gehangen. De onderzoekers becijferden dat het productiviteitsverlies neerkomt op ruim 20.000 dollar per jaar per werknemer. In hoeverre de Canadese cijfers vergelijkbaar zijn met Nederland, is niet bekend. Maar dat het hier ook speelt, illustreert het volgende voorbeeld wat ik onlangs hoorde. Een vrouw uit de buurt van Nijmegen kon niet doorgroeien in een winkelketen omdat men geen leiderschapsvaardigheden bij haar zag. Terwijl ze in haar vrije tijd al jarenlang voorzitter was van een sportvereniging met honderden leden.

Hoe benut je het volledige potentieel?

Op internet zijn veel tips te vinden hoe je erin slaagt om het vólle potentieel van mensen te ontsluiten, en niet alleen maar de vaardigheden die ooit in de vacaturetekst stonden. Een paar tips:

  • Voer een volcontinu gesprek met mensen over hun wensen en ambities. Mensen zijn ervoor gemaakt om hun talenten in te zetten, dus waar enthousiasme zit, zit regelmatig ook talent. Een keer per jaar praten is niet voldoende.
  • Heb daarbij ook oog voor onbewustheid. Zeker als mensen drukke levens hebben, zal een deel van de talenten nog in de schaduw opgeborgen zitten. Dan zal je mensen frequent uit moeten nodigen om in zichzelf op zoek te gaan.
  • Soms is een gesprek niet voldoende. Overweeg dan om persoonlijkheids- of talententests uit te voeren. Of om via andere (AI bijvoorbeeld) manieren meer gestructureerde data over de talenten van je personeel te krijgen.
  • Denk na over welke competenties er over 1, 5 en 10 jaar nodig zijn in de organisatie, en laat medewerkers meedenken over hoe eventuele gaten opgevuld kunnen worden. Laat werknemers niet alleen meedenken, maar zet ook samen stappen in die talentontwikkeling.
  • Overweeg om meer parttimers aan te nemen, of dat een fulltimer per se nodig is. Wellicht kunnen mensen met kleinere (of opgesplitste) baantjes nicherollen effectiever invullen.
  • Zorg voor een veilige en flexibele organisatiecultuur, waarin mensen vrijelijk hun ideeën kunnen uiten, en ambities kunnen uitspreken.
  • Investeer ook in opleiding en ontwikkeling van je freelancers. Te weinig organisaties zien dat het ook in het bedrijfsbelang is om de flexibele schil mee te nemen in trainingen.

Ongezien talent

Op deze blog vatten ze het heel kernachtig samen: de volgende keer dat je een ongemotiveerde medewerker ziet, stel ze dan de vraag: wat in jou zien we nog niet? Van welk talent maken we nog geen gebruik? Op die manier ben je maar één vraag verwijderd van het ontsluiten van alle talenten.

Bron: HRM Online, Workology 

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.