‘Werken tot je 75e fysiek mogelijk’

6

Het is voor de meeste Nederlanders fysiek en mentaal mogelijk om tot hun 75e levensjaar door te werken.

Dat bevestigt Stichting Blik Op Werk vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad. De stichting beroept zich op gegevens van de WAI-datebase waarin het werkvermogen van circa 100.000 werknemers is vastgesteld.

Voorzitter Jan Laurier van de stichting benadrukt wel dat er grote differentiatie bestaat tussen verschillende beroepsgroepen. ,,Maar gemiddeld gezien en met de nodige mitsen en maren is doorwerken tot je 75e mogelijk", zegt hij.

Volgens de WAI-database zijn vooral mensen die een hbo-opleiding hebben genoten eerder opgebrand. ,,Vooral mensen in het onderwijs en in de zorg scoren onder het landelijke gemiddelde", vervolgt Laurier. ,,Ik vermoed dat dat komt doordat die mensen vaak een beroep hebben waarin ze zich weinig doorontwikkelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het vermogen om te blijven werken van mensen die hun leven lang leren hoger blijft."

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Geloof ik graag, alleen de vraag is onder welke omstandigheden, wat zijn de eisen die er worden gesteld door de werkgever, enz. De lichamelijke en geestelijke eisen die je aan iemand kunt stellen zijn niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Dit houd in dat een goed leeftijdsbewust personeelsbeleid eg belangrijk is. In Nederland zijn we daar nog lang niet aan toe, vooral niet als je ziet hoeveel werkloze 50+ers er thuis zitten.

 2. Peter van Dinther op

  Onder bepaalde omstandigheden kun je je tot je dood doorwerken….
  Mij zegt dit soort berichten niet zo veel.

 3. Ik denk dat de mensen die dit onderzoek verricht hebben, nooit in de productie van verschillende branches gewerkt hebben. Ik noem de grafische industrie maar even als voorbeeld. Vanaf de jaren ’80 vorige eeuw korten in tijd voor jongeren die vervolgens nooit zijn aangenomen. Het elastiekje stond en staat vervolgens voor veel mensen op knappen omdat het een zeer hectische branche betreft. Het is heel moeilijk te beoordelen wat zwaar of niet zwaar werk is. Psychische belasting, de hele dag achter een computer (oogbelasting) en de enorme tijdsdruk zijn voor grafici uit te drukken als zijnde zwaar werk! En nu valt de ene drukkerij na de andere om en komen al die mensen die graag zouden willen werken tot hun 65ste op straat te staan. En dat betreft niet alleen de genoemde branche, maar de hele praktijk in Nederland. Mensen die Nederland groot gemaakt hebben, worden bij bosjes tegelijk de bijstand in gejaagd. Wat voor zin heeft dit onderzoek nu nog. Besteed het geld liever aan een onderzoek om de ouderen aan het werk te houden. ZIJ willen 10x liever tot hun 65ste werken dan afgescheept te worden als oud vuil!

 4. Jazeker je kunt volgens mij ook doorwerken totdat je streft. Maar waarom leef je dan eigenlijk( om slaaf te zijn van die rijke die kan en mag genieten van alles wat hij heeft) of leef je ook om eens van het leven, je partner, kinderen, kleinkinderen en familie en vrienden te genieten. Ze willen natuurlijk dat we doorwerken en dat zij daarvan veel profeit zullen hebben en dat wij uitgemergeld het graf in gaan. Dit kan het bestaan van de mens op aard niet zijn daarvoor zijn wij niet op aarde.

 5. Je kunt je hele leven werken, wil je dit ook en kun je dit ook opbrengen?
  De leeftijdsdiscussie tot nu toe heeft blijkbaar niet als doel om tot werkbare opossingen cq mogelijkheden te komen. De ene oplossing lijkt gestudeerder dan de ander. Een professional met een visie praat altijd vanuit zijn/ haar belang. Of gaat het er alleen om zijn/haar eigen onderzoek te promoten. Weer een aantal mensen van de straat.
  Het al dan niet slagen van sowieso het plan om langer door te werken is van meerdere factoren afhankelijk dan alleen van al dan niet willen.
  Niemand heeft als ideaal beeld voor ogen de hele dag te zitten achter de geraniums en voor de zoveelste keer voor een gratis kopje koffie naar de dichtsbijzinde AH te wandelen.

 6. Henk v Blitterswijk op

  ….wel opvallend dat dit bericht n??st de kolom “gerelateerd” staat met het item “werkgevers bezorgd om langer doorwerken”…..